24.01.2008. / 12:43

Autor: Nina Tomljanović, Marko Biočina

EKSKLUZIVNO

Mapa bombardiranja Zagreba

Sudeći po onome što su američki zrakoplovci ucrtali u svoje mape, na područje oko nekadašnjeg aerodroma bačeno je više stotina bombi.

Danas je na gradilištu u zagrebačkim Ravnicama pronađena i peta avionska bomba za koju se sumnja da je zaostala iz Drugog svjetskog rata.

Policija je na mjestu gdje je pronađena bomba, a pirotehničari rade na otkopavanju.

Četiri avionske bombe koje su do sada iskopane na gradilištu u zagrebačkom naselju Ravnice tamo su zaostale nakon 2. svjetskog rata, pa se sumnja da je i peta također zaostala iz tog vremena. Taj je dio Zagreba 1944. godine pretrpio teško bombardiranje zbog činjenice da se u blizini današnje Branimirove ulice nalazio aerodrom.

Bombardiranje tog istočnog dijela Zagreba obavljala je 301. bombarderska grupa američkog zrakoplovstva. Nacional ekskluzivno donosi plan bombardiranja istočnog dijela Zagreba. Prema tom dokumentu 301. bombarderska grupa Zagreb je u dva navrata bombardirala 30. svibnja i 6. prosinca 1944. godine.

Sudeći po onome što su američki zrakoplovci ucrtali u svoje mape, na područje oko nekadašnjeg aerodroma bačeno je više stotina bombi. Američki bombarderi nisu bili vrlo precizni, pa su tako gađajući aerodrom bombama obasipali široko područje oko tog objekta. Ove mape pokazuju kako je velika količine bombi pala na područje današnje Dubrave.

S obzirom da je tada cijeli taj prostor bio poljoprivredno zemljište, nije ni čudo da su neeksplodirane bombe na kraju završile zakopane ispod zemlje i prepuštene zaboravu. Također, vrlo je moguće moguće je da se negdje ispod površine zemlje skriva još takvih eksplozivnih naprava.

Ove eksplozivne naprave otkrili su radnici Zagrebgradnje prilikom kopanja temelja za stambenu zgradu. To se gradilište nalazi uz sam rub Branimirove ulice, gdje je nekoć bio aerodrom.

Srećom, sve četiri dosad otkrivene bombe uspješno su deaktivirane i odvezene s gradilišta. Svaka od tih bombi u sebi je sadržavala više od 100 kilograma eksploziva, a biti će uništene na vojnom poligonu u Slunju. Zbog deaktivacije bombe dio Ravnica bio je evakuiran.

301. bombarderska grupa 1944. godine bombardirala je i neke druge gradove na ovom području, primjerice Beograd, Mostar i Slavonski Brod.

Vezane vijesti

Steven Pinker: 'Svijet je danas puno mirnije mjesto'

Steven Pinker: 'Svijet je danas puno mirnije mjesto'

Profesor psihologije na Sveučilištu Harvard, Steven Pinker tvrdi u svojoj novoj knjizi 'Bolji anđeli naše prirode: Zašto se nasilje smanjuje' kako… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika