Grčki premijer Aleksis Cipras je u ponedjeljak palestinskom predsjedniku Mahmudu Abasu izrazio zadovoljstvo što će grčki parlament u utorak glasati o rezoluciji o priznanju palestinske države, najavivši tako da će ime Palestine postati službeno u grčkim dokumentima.

“Posebno smo zadovoljni što prvi službeni posjet palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa koincidira s izglasavanjem rezolucije o neovisnosti palestinske države u grčkom parlamentu”, rekao je Cipras nakon razgovora s Abasom koji se nalazi u dvodnevnom službenom posjetu Ateni.

On je naglasio da se Grčka angažirala na uspostavi palestinske države, neovisne i suverene na temelju granica određenih 1967., kojoj bi Istočni Jeruzalem bio glavni grad i koja bi mirno živjela uz Izrael.

Cipras je također najavio upotrebu termina Palestina umjesto palestinske vlasti u svim grčkim dokumentima, što ima posebno simbolično obilježje.

Abas je zahvalio Grčkoj na podršci i naglasio usuglašena gledišta dviju zemalja.

Grčki parlament bi trebao u utorak na plenarnom zasjedanju izglasati rezoluciju kojom se poziva vlada da pokrene proceduru priznanja palestinske države.

Komentiraj

FOTO:EPA/STEPHANIE LECOCQ
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.