Bivši grčki premijer Aleksis Cipras pokušao je u nedjelju odagnati bojazan da bi izbori koji se održavaju za dva tjedna mogli dati nejasan rezultat, izjavivši da trenutno postoji dovoljno neodlučnih birača zbog kojih će izbori u konačnici imati jasnog pobjednika.

Cipras je podnio ostavku prošloga mjeseca kako bi otvorio put za održavanje izbora u nadi da će dobiti novi mandat za oštre mjere štednje koje je dogovorio s vjerovnicima u zamjenu za program pomoći u iznosu od 86 milijardi eura.

Međutim, iako je njegova ljevičarska stranka Siriza bila favorit, njezino vodstvo u ispitivanjima javnog mišljenja palo je u posljednja dva dana, tako da je utrka protiv glavnog rivala, konzervativne stranke Nova demokracija, postala neočekivano tijesna.

 

  • Izgledi za nejasan rezultat nakon izbora 20. rujna izazvali su strah od još veće političke nestabilnosti u zemlji koja je godinama pogođena recesijom, kao i od mogućnosti da Grčka mora ponovno izaći na izbore.

 

“Sada je 15 do 20 posto neodlučnih birača. Jednostavnom matematikom to znači da će ona stranka koja bude prva, ako ne osigura apsolutnu većinu u parlamentu, biti vrlo blizu tome”, rekao je Cipras u intervjuu za televiziju Skai.

“Tako da će vlada biti sastavljena”, kazao je.

Cipras će u sklopu predizborne kampanje u nedjelju navečer u Solunu održati govor koji bi mogao sadržavati i glavne točke njegove politike.

Komentiraj