Arhiva Nacionala

Meteorolozi prognoziraju da će rijedak i neobičan tropski ciklon Chapala u 48 sati tipično suh Arapski poluotok natopiti s količinom kiše za koju bi inače trebalo osam godina.

Chapala dolazi u pratnji vjetrova čija brzina premašuje 175 km/h i na moru bi mogao uzrokovati značajne valove više od sedam metara, navodi “Združeni centar za upozorenja o tajfunima”.

“Tropski cikloni su krajnja rijetkost u blizini Arapskog poluotoka,” kaže američki meteorolog Eric Holthaus. “Otkad je počelo prikupljanje pouzdanih podataka u 1979. godini, samo su dvije oluje s orkanskim vjetrovima došle do Omana, dok je Jemen pogodila tek jedna oluja s beznačajnim vjetrovima od 56 km/h, što jedva predstavlja snagu tropske oluje”.

Holthaus predviđa da će dijelovi poluotoka primiti jednaku količinu vode kao ukupan zbroj godišnjih padalina kroz osam godina. Prema aktualnim projekcijama, Chapala će na obale Jemena stići u ponedjeljak, piše Sydney Morning Herald.

Komentiraj

FOTO:NOAA/Joint Typhoon Warning Centre
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.