Ukupan broj migranata koji su prešli vanjsku granicu Europske unije u prvih devet mjeseci ove godine popeo se na 710.000, objavio je u utorak Frontex, europska agencija za granice.

Frontex također navodi procjenu, koja nije uključena u službene brojke, da je 97.000 ljudi ušlo u EU preko Hrvatske u drugoj polovici rujna nakon što je Mađarska zatvorila granicu sa Srbijom.

Tijekom cijele prošle godine zabilježeno je 282 tisuće ulazaka u EU, a samo u rujnu ove godine ušlo je 170 tisuća, a u kolovozu 190 tisuća ljudi.

Grčki otoci, posebice Lesbos, izloženi su velikom migrantskom pritisku – u prvih devet mjeseci zabilježno je 350 tisuća dolazaka.

Zbog sve manjeg broja brodova u Libiji i sve lošijih vremenskih uvjeta, u rujnu se prepolovio broj dolazaka u Italiju. U rujnu je u Italiju ušlo 12 tisuća ljudi, a u prvih devet mjeseci ukupno 129 tisuća.

Sve veći broj dolazaka na grčke otoke izravno se održava na zapadnobalkansku rutu. U Mađarsku je tijekom prvih devet mjeseci ove godine ušlo više od 204 tisuće ljude, što je 13 puta više nego u cijeloj prošloj godini.

Komentiraj

FOTO:epa
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.