Roditelji Charlija Garda, jedanaestomjesečnog dječaka koji boluje od rijetkog genetskog poremećaja, predali su u nedjelju londonskoj bolnici peticiju s više od 350.000 potpisa sa zahtjevom da se dijete otpusti iz bolnice radi odlaska na liječenje u inozemstvo.

Roditelji teško bolesnog dječaka, Connie Yates i Chris Gard su pred ulazom u dječju bolnicu Great Ormont Street tražili mogućnost da dijete odvedu na eksperimentalno liječenje u Sjedinjene Države.

“To je naš sin i kao roditelji mislimo da moramo imati pravo odlučiti dati mu priliku za život”, rekla je majka pred novinarima.

Roditelji su doživjeli su težak udarac kada je 27. lipnja, nakon njihove žalbe, Europski sud za ljudska prava (ESLJ) donio konačnu odluku o tome da svog sina ne mogu odvesti u Sjedinjene Države na liječenje već da u londonskoj bolnici Great Ormond Street mora biti isključen s aparata.

Oni se mjesecima bore za život svog djeteta kojemu je u rujnu prošle godine, mjesec dana nakon rođenja, dijagnosticiran rijedak genetski poremećaj.

Roditelji su prikupili 1,4 milijuna funti donacija, što je dovoljno za odlazak u SAD i za samu terapiju. Međutim, liječnici u dječjoj bolnici Great Ormond Street u Londonu, u kojoj se Charlie liječi, donijeli su odluku da njihovo dijete treba “dostojanstveno umrijeti”, a tu liječničku odluku potvrdili su i sudovi u Velikoj Britaniji.

Charlijevi roditelji su se nadali da će im sud u Strasbourgu izaći u susret, ali 27. lipnja ESLJ je odbacio njihovu žalbu.

Charliejevi roditelji pokrenuli su kampanju putem internetske stranice GoFundMe kako bi prikupili 1,2 milijuna funti potrebnih za nastavak liječenja njihovog sina. Do početka suđenja na britanskom Visokom sudu prikupili su skoro 1,4 milijuna funti, a novac im je doniralo više od 83 tisuće ljudi iz cijelog svijeta.

Liječnici bolnice Great Ormond Street i dalje drže da je produljenje tretmana neopravdano, jer dijete pati, što su naveli u petak u priopćenju.

Charlijevi roditelji su tražili novo ročište na britanskom Vrhovnim sudu i ističu da se u obzir moraju uzeti novi elementi za eksperimentalno liječenje koje su predložile dvije međunarodne bolnice. Ročište će se održati u ponedjeljak.

Bolnica je tražila novo razmatranje suda nakon objave pisma vatikanske bolnice Bambino Gesu koje iznosi svoja istraživanja i preporučuje londonskoj bolnici da “ponovo razmotri” svoje stajalište.

Nekoliko dana ranije su papa Franjo i američki predsjednik Donald Trump na Twitteru izjasnili za to da se Charlie Gard održi na životu.

Komentiraj