Češki premijer Bohuslav Sobotka izjavio je u petak da povlači ostavku prvotno najavljenu za drugu polovicu svibnja te da će predložiti predsjedniku Milošu Zemanu da smijeni ministra financija Andreja Babiša, osumnjičena za utaju poreza.

“Neću podnijeti ostavku. Uskoro ću predložiti predsjedniku Republike da opozove ministra financija”, izjavio je pred novinarima Sobotka, u otvorenom sukobu s Babišom.

Objasnio je svoj preokret razmimoilaženjem u pogledima sa šefom države oko ustavnih modaliteta njegova postupka. Socijaldemokratski premijer reagirao je na izjave od prethodnog dana predsjednika Zemana koji je želio pristati jedino na ostavku šefa vlade a ne i cijelog kabineta.

Šef države ocijenio je u četvrtak navečer u tv intervjuu da bi “sastav vlade trebao ostati isti. Jedino bi premijer trebao biti zamijenjen”.

Prema mišljenju koje zastupa dobar broj stručnjaka, ostavka premijera automatski za sobom povlači ostavku vlade, u skladu sa češkim ustavom, relativno nejasnim po tom pitanju.

“Nadam se da će predsjednik poštivati ustavne običaje”, naglasio je u petak Sobotka.

Dugogodišnji politički rival Sobotke, šef države sklon je Babišu, drugom najbogatijem čovjeku u zemlji po Forbesu i najpopularnijem političaru u zemlji.

Komentiraj