Slovenski premijer Miro Cerar ponovno je u razgovoru za Slovenski radio u četvrtak branio odluku svoje vlade o postavljanju žičane ograde prema Hrvatskoj, rekavši da se to čini zbog još uvijek prevelikog priljeva izbjeglica balkanskom rutom, premalo hrvatske kooperativnosti da se dnevni priljevi smanje, ali i zbog opasnosti novog, daleko većeg vala migranata do kojega može doći u proljeće iduće godine.

“Još uvijek nam dnevno dolazi 3 do 5 tisuća izbjeglica, a to su ogromne brojke. No, na granici Europe čekaju još milijuni novih koji žele u Europu, to nije nikakav blef nego realna procjena”, kazao je Cerar u razgovoru za nacionalni radio servis, pri čemu se pozvao na neke ocjene obavještajnih službi, ali i svoj razgovor s turskim predsjednikom vlade s kojim se susreo u Bruxellesu pred nedavni summit Europske unije na kojemu se razgovaralo i o izbjegličkoj krizi.

Prema Cerarovim bi riječima na proljeće prema srednjoj Europi balkanskom rutom mogli krenuti milijuni izbjeglica iz kampova u Turskoj. Ne radi se samo o izbjeglicama iz ratom zahvaćenih područja poput Sirije, Afganistana i Iraka, nego i iz Afrike od kuda dolaze ekonomski migranti, a ne izbjeglice, upozorava je Cerar.

U turskim je izbjegličkim centrima sve više ljudi iz sjeverne Afrike, osobito iz Maroka i Alžira, a golem broj Afrikanaca želi doći u Europu, bježeći ne samo od diktatorskih režima nego i od gladi i siromaštva što ih izazivaju klimatske promjene, naveo je Cerar, dodavši da se radi o sasvim novom tipu migranata u odnosu na one koji dolaze sada.

Zato su tehničke prepreke i žičana ograda prema Hrvatskoj i dalje potrebni, sve dok se ta opasnost ne otkloni, rekao je Cerar, dodavši da treba vidjeti kako će funkcionirati dogovori između Europske unije i Turske o smanjivanju izbjegličkog pritiska boljom kontrolom vanjske granice EU-a.

Ako Europska unija ne zaustavi takav veliki val, Hrvatska bi takve migrante preko slovenske granice opet mogla slati nekontrolirano, disperzirano i bez dogovora s Ljubljanom, pa bi u Sloveniji mogle ostati desetine tisuća izbjeglica, što bi izazvalo humanitarnu katastrofu, iznio je svoju bojazan slovenski premijer.
Prema njegovim je tvrdnjama Hrvatska to već činila u prvom izbjegličkom valu. “Migranti su išli preko njiva i polja, ulazili u seoska dvorišta i svašta se moglo dogoditi da tamo nije bilo naše policije”, kazao je Cerar.
Takva bi se praksa Hrvatske, rekao je Cerar, mogla ponoviti, a rizik da Hrvatska desetke tisuće izbjeglica šalje preko granice nije otklonjen jer ona u izbjegličkoj krizi ne surađuje sa Slovenijom u dovoljnoj mjeri kako bi se izbjeglički val prema središtu EU-a smanjio i prestao.
Reagirajući na tvrdnje lokalnih zajednica u Istri i slovenskom primorju da ograda tamo nije potrebna jer tamo migranti do sada nisu dolazili, Cerar je rekao da oni ne raspolažu svim informacijama poput njega i da postoje ocjene kako bi Hrvatska mogla veliki broj migranata usmjeravati u Sloveniju i Italiju kopnom i morem preko Dalmacije i Istre.

Ako bi Hrvatska ponovila praksu da šalje izbjeglice mimo pristanka Slovenije, onda bi se u takvom scenariju moglo dogoditi da na slovensku obalu u roku od tjedan dana stigne skoro sto tisuća izbjeglica, rekao je Cerar, dodavši kako se radi o realnim ocjenama, te da zato još nije došlo vrijeme da se žičana ograda ukloni iako on želi da do toga dođe što prije.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.