Slovenski premijer Miro Cerar sastao se u subotu  s američkim generalom Frankom Gorencem te ocijenio da je  vojna suradnja Slovenije s SAD-om, ali i  u okviru NATO saveza dobra, potvrđeno je nakon njihova razgovora na Bledu.

Suradnja je dobra, ali su i dalje potrebni jedinstvo i zajednički napori protiv postupaka kojima se krši međunarodno pravo i ugrožava mir, objavljeno je nakon susreta u priopćenju iz Cerarova kabineta.

Gorenc je zapovjednik američkog zrakoplovstva u Europi i Africi te istodobno i zapovjednik zračnih snaga NATO saveza u Europi. Rođen je u Ljubljani prije 57 godina, a kao dijete s roditeljima je preselio u SAD, gdje je završio najviše vojne škole i ostvario zavidnu karijeru koja ga je dovela u Europu.

General Gorenc je  povodom Dana slovenske vojske dobio medalju prvog stupnja za međunarodnu suradnju slovenskog ministarstva obrane, založivši se za jačanje aktivnosti Slovenije u savezništvu, te s američkim oružanim snagama, a u razgovoru s Cerarom bilo je riječi i o izazovima s kojima se suočava slovenska vojska u integraciji u NATO strukture.

Slovenija se zadnjih mjeseci susretala s kritikama zbog stalnog smanjivanja vojnih izdataka, što smanjuje njen doprinos u strukturama NATO saveza, te se obvezala da će prekinuti trend smanjivanja proračunskih izdataka za vojsku i njenu modernizaciju.

Cerar je nakon razgovora s Gorencem rekao da je zajednički cilj poboljšanje stanja slovenske vojske i odgovorno članstvo Slovenije u savezništvu.

Bilo je riječi i inicijativi da se u Sloveniji postavi izložba o spašavanju američkih pilota tijekom II. svjetskog rata, iz vremena kad su, kako je naglasio Cerar, američki i britanski piloti aktivno sudjelovali sa slovenskim partizanima u borbi protiv nacizma.

Te događaje treba obilježavati jer su pokazali koliko u teškim vremenima znače hrabrost i zajednička predanost borbi protiv totalitarizma i zla, kazao je slovenski premijer Cerar.

Komentiraj