Slovenija je svoju granicu za ilegalne migracije htjela zatvoriti i ranije, ali je morala čekati summit EU-a kad su se i drugi složili da s balkanskom rutom treba prestati, iznio je slovenski premijer Miro Cerar u razgovoru za njemački Die Welt od petka.

“Namjeravali smo granicu zatvoriti još u veljači, ali su nas neki europski partneri zamolili da pričekamo sa summitom”, kazao je Cerar u razgovoru što ga je Die Welt objavio u petak.

Slovenski je premijer iznio zamjerke na račun njemačke kancelarke Angele Merkel, rekavši da je ona s jedne strane poticala politiku otvorenih vrata za migrante, dok je istodobno ograničavala broj onih migranata koji su iz Austrije mogli ući u Njemačku.

Mogućnost da migranti koji na to imaju pravo dobiju azil u Europi i dalje će postojati, ali će Njemačka i druge veće članice EU-a morati paziti na veću kontrolu vannjskih europskih granica.

No, bojim se da će ilegalni krijumčari ljudi i dalje zloupotrebljavati neprilike u kojima se migranti nalaze, a to ne smijemo dopustiti, kazao je Cerar u razgovoru.

Komentiraj

FOTO:HINA/ STA/ Thierry Monasse
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.