Europa bi morala i dalje primati izbjeglice iz ratom ugroženih područja, ali samo onoliko koliki je njen stvarni kapacitet, ali ne i ekonomske migrante čiji život nije ugrožen, izjavio je u razgovoru za njemački Bild am Sonntag slovenski premijer Miro Cerar.

“Uvjeren sam da Europa treba biti otvorena za ljude u nevolji koji bježe spašavajući vlastite živote, ali to mora biti kontrolirano i ako neka zemlja nema kapacitete da te ljude integrira, oni padaju na društvenu marginu, što nije dobro ni za izbjeglice niti za zemlju u koju su primljeni”, kazao je Cerar, dodavši da je izbjeglički val 2015/2016. godine bio dramatičan i prevelik, što je dovelo do problema u zemljama kroz koje su tranzitirali, kao što je Slovenija, i u zemljama u koje su došli, poput Njemačke.

Cerar je kazao da je gledajući unatrag lako biti pametan, ali da smatra da je njemačka kancelarka Angela Merkel bila “ponešto preoptimistična” glede integracije migranata i da je njena politika otvorenih vrata uzrokovala probleme koji se mogu ponoviti ako dođe do novog migracijskog vala iz Afrike mediteranskom rutom.

“Milijuni migranata čekaju da prijeđu Sredozemlje i dođu u Europsku uniju i situacija je vrlo ozbiljna”, kazao je Cerar.

Na pitanje jesu li njegove ocjene previše dramatične, Cerar je rekao da je Slovenija prva upozoravala na posljedice velike migracije balkanskom rutom, što mnogi nisu vjerovali, ali se kasnije pokazalo točnim.

Kroz Sloveniju je tada dnevno znalo prijeći i desetak tisuća ljudi, s obzirom na to da Slovenija ima dva milijuna stanovnika, to je kao da je u Njemačku u jednom danu došlo pola milijuna migranata”, kazao je Cerar u razgovoru koji je njemačka revija naslovila: Miro Cerar, slovenski premijer koji ima dobre veze s Melanijom Trump.

“Ako Europska unija ne spriječi masovne nekontrolirane migracije, uskoro neće imati što kontrolirati”, kazao je slovenski premijer, navješćujući da bi nekontrolirali migracijski valovi mogli uništiti ono što su generacije Europljana stvarale da bi postigle današnji stupanj sigurnosti i blagostanja.

Komentiraj