Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u nedjelju pred početak summita u Bruxellesu EU-Balkan o izbjegličkoj krizi da od sastanka očekuje “akcijski plan konkretnih mjera” koje odmah trebaju stupiti na snagu i upozorio da bi se u protivnom EU mogao početi raspadati.

“Ako se to ne dogodi, EU će se početi raspadati”, dramatično je kazao slovenski premijer.

Cerar bi se po najavama slovenskih medija u Bruxellesuu trebao bilateralno sastati s premijerom Zoranom Milanovićem.

“Naša su konkretna očekivanja da ćemo dobiti konkretnu pomoć u policijskim snagama iz drugih država Unije te financijsku pomoć, ali je potrebna i bitno bolja komunikacija s onim državama s kojima je do sada nije bilo moguće uspostaviti, bez naše krivnje”, kazao je Cerar, aludirajući na Hrvatsku.

Što se tiče nacrta Junckerova plana koji je pušten u komunikaciju prije sastanka, Slovenija po navodima medija podržava onaj dio u kojemu se govori da ne bi smjelo biti upućivanja migranata na granice država ako se one o tome međusobno ne dogovore.

Slovenija, međutim, odbija mogućnost da na njezinu granicu s Hrvatskom budu postavljeni službenici Frontexa te navodi da bi oni trebali djelovati na vanjskim granicama EU-a, primjerice na hrvatsko-srbijanskoj, te grčko-turskoj granici.

Komentiraj

FOTO:HINA/ Slavko VUKADIN
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.