Američka vojska izvela je zračni udar u Siriji ciljajući militanta Islamske države Mohammeda Emwazija, u medijima poznatog kao Jihadi John, izjavio je američki dužnosnik.

Riječ je o džihadistu koji je sudjelovao u nizu ‘video’ egzekucija u kojima su odrubljivanjem glava smaknuti mnogi zapadni taoci.

Sjedinjene Države još uvijek procjenjuju učinkovitost udara koji se dogodio u okolici grada Raqqa, kazao je dužnosnik koji je, kao javlja Reuters, govorio pod uvjetom anonimnosti.

Još uvijek se ne zna je li Jihadi John ubijen, piše CNN. Vlasti su uvjerene da je ozloglašeni terorist ubijen, a napad je i poduzet upravo zato što je Jihadi John uočen. Jedan američki službenik rekao je da je u trenutku napada Jihadi John bio u automobilu, a napad je izveden dronom.

“Procjenjujemo rezultate večerašnje operacije i dat ćemo dodatne informacije kad bude prikladno”, rekao je Peter Cook zadužen za odnose Pentagona s javnošću.
Jedan od glavnih likova na snimkama na kojima pripadnici Islamske države (IS) odrubljuju glave taocima, Mohammad Emwazi, je u Kuvajtu rođeni Britanac iz dobrostojeće obitelji. Odrastao je u Londonu i diplomirao računalno programiranje.

Američki dužnosnik za BBC je rekao kako je napad izveden na automobil za kojeg se vjerovalo kako se u njemu vozi Emwazi, a kojeg su navodno pomno pratili kroz period vremena.

Glasnogovornika premijera Ujedinjenog kraljevstva nije htjela previše komentirati navode američkih dužnosnika.

“Svjesni smo američke izjave o zračnom napadu u kojem se targetirao Mohammed Emwazi. Kao i oni, niti mi nismo spremni komentirati detalje.”

Za Jihadi Johna vjeruje se kako je 2013. otputovao u Siriju gdje se priključio ISIS-u. Prvi put se u videu pojavio u kolovozu prošle godine, kada je prikazano ubojstvo američkog novinara Jamesa Foleya.

U IS-ovim videosnimkama je odjeven je u crno, vitla nožem i govori britanskim naglaskom, prijeteći zapadnim državama i njegovim političkim vođama. Ime John dali su mu taoci, jer su njega i druge Britance iz IS-a prozvali Beatlesima. Prema pisanju medija Emwazi je 2012. otputovao u Siriju gdje se pridružio IS-u.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.