Bivša glavna tužiteljica za ratne zločine Carla Del Ponte koja trenutačno za UN vodi istragu o Siriji, u ponedjeljak je izrazila zadovoljstvo zbog ruskih zračnih udara na “terorističke skupine” u toj zemlji.

“Općenito mislim da je ruska intervencija dobra jer napokon netko napada te terorističke skupine DAESH, Al Nusru i sve njih”, rekla je za švicarsku javnu televiziju RTS švicarska pravnica koja je bila glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Den Haagu.

Del Ponte koja je članica UN-ova istražnog povjerenstva o Siriji, dodala je: “Svakako, po onome što znamo, oni (Rusi) ne razlikuju previše teroriste od onih drugih i to već nije tako dobro”.

Njezine izjave dolaze u času kada mnogi na Zapadu optužuju Rusiju da je djelomično odgovorna za neuspjeh pregovora koji su prošlog tjedna trebali početi radi pronalaženja rješenja za petogodišnji rat u Siriji.

Moskva je lani, na zahtjev predsjednika Assada, počela kampanju zračnih udara rekavši da će njena meta biti organizacija Islamska država i druge islamističke skupine.

No Zapad optužuje Moskvu da gađa umjerene skupine koje se protive sirijskom režimu i pritom ubija civile, što je Rusija ocijenila “apsurdnim”.

Del Ponte, koja je prije dolaska na ICTY, radila na zločinima počinjenim u Ruandi, ocijenila je da predsjednik Assad treba sudjelovati u mirovnim pregovorima.

“Želimo li primirje, želimo li mir, ponajprije moramo pregovarati s vladom”, rekla je navodeći primjer Slobodana Miloševića, bivšeg jugoslavenskog predsjednika koji je umro tijekom suđenja na ICTY-ju 2006.

“Milošević je već bio pod istragom kada su Amerikanci u Daytonu pregovarali s njim i postigli mir” 1995., podsjetila je.

Komentiraj

FOTO:EPA/SALVATORE DI NOLFI
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.