Ruka pravde stići će sirijskog predsjednika Bašara al-Asada čak i ako ostane na vlasti u slučaju ispregovaranog rješenja za rat u Siriji, izjavila je u ponedjeljak UN-ova istražiteljica za ljudska prava Carla del Ponte.

“Asad je predsjednik, dakle imamo posla s institucijom predsjednika. Ako s njime možemo postići primirje, zašto ne? No, nakon toga stiže pravda”, rekla je Del Ponte novinarima.

“Sjetite se bivše Jugoslavije. Milošević je bio predsjednik, dogodili su se mirovni pregovori u Daytonu i postignut je sporazum. Milošević je i dalje bio predsjednik, ali to nije smetalo pravdi. Eto jednog primjera iz prošlosti”, dodala je.

 

  • Del Ponte je bila glavna istražiteljica Haškog suda koji je 2002. počeo suditi Miloševiću, sedam godina nakon što je potpisao mirovni sporazum kojim je okončan rat u bivšoj Jugoslaviji. Milošević je umro u pritvoru 2006. ne dočekavši kraj suđenja.

 

SAD i europske zemlje ovog su tjedna ublažile zahtjev za trenutnim odlaskom Asada s vlasti rekavši da bi umjesto toga njegov odlazak mogao biti dio budućeg mirovnog sporazuma.

Upitana misli li da će ruka pravde stići i Asada, Del Ponte je rekla: “Da, to se mora učiniti”.

Prioritet je zaustaviti rat, istaknula je Del Ponte, ali se nada da bi se i za Siriju mogao uspostaviti ad hoc sud poput onih za bivšu Jugoslaviju i Ruandu.

Takav bi sud trebalo osnovati Vijeće sigurnosti UN-a, no to uključuje rizik da ga blokiraju Rusija i Kina, dvije stalne članice vijeća koje su nekoliko puta uložile veto na UN-ove rezolucije koje su oštro kritizirale Asada.

Komentiraj