Caritas Zagrebačke nadbiskupije u suradnji s Hrvatskim telekomom od 1.rujna do 31.prosinca ove godine otvara humanitarni telefon namijenjen akciji „Da život imaju“. Pozivom na broj 060-90001 prikupljaju se sredstva za gradnju objekta za mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji nakon punoljetnosti moraju napustiti domove kao i za siromašne studente. Građani se putem ovog humanitarnog broja mogu uključiti u humanitarnu akciju, a pozive je moguće ostvariti iz fiksne mreže HT-a te iz pokretnih i nepokretnih mreža drugih operatora elektroničkih komunikacijskih usluga. Cijena poziva za krajnje korisnike iznosi 6,25 kuna po pozivu (PDV uključen). Vipnet d.o.o., Metronet telekomunikacije d.d., Iskon Internet d.d., OT-Optima Telekom d. d. svojim su korisnicima omogućili pozive na ovaj humanitarni broj i odrekli se korištenja naknada.
Izgradnja objekta, na adresi Selska cesta 165 u Zagrebu trebala bi biti završena u roku od osamnaest mjeseci, odnosno krajem 2018. godine. Projektom će se osigurati smještaj za trideset i jednog korisnika. Vrijednost radova rušenja stare zgrade i izgradnje novog objekta iznosi 8,7 milijuna kuna, a 30 posto troškova snosit će Zagrebačka nadbiskupija.
Za izgradnju objekta do sada je prikupljeno 3,2 milijuna kuna. Za dovršetak projekta potrebno je osigurati još 5,5 milijuna kuna.
Caritasova akcija „Da život imaju“ odvija se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, a medijski pokrovitelji su Hrvatska radiotelevizija i Večernji list.
U Hrvatskoj se u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi nalazi gotovo 800 djece i mladih. Svi oni nakon navršene 18. godine života, odnosno po završetku školovanja, moraju napustiti dom i započeti samostalan život. Prosječno, svake godine iz domova iziđe oko 60 mladih. Neki među njima se snađu i zaposle, ali većina je onih koji su bez podrške obitelji i društva, bez posla, stana i sredstava za život – prepušteni samima sebi. Mnogi od njih ostaju ovisni o socijalnoj skrbi te izloženi ulici i siromaštvu. Kako bi tim mladim ljudima pomogao, Caritas Zagrebačke nadbiskupije pokrenuo je spomenutu inicijativu izgradnje objekta za njihov privremeni (dvogodišnji) smještaj kao i za smještaj siromašnih studenata koji ne ostvare pravo na studentski dom.
Ovim projektom želimo im pomoći da se, uz podršku dobrih ljudi, osamostale u trenutku napuštanja domova.
Caritas Zagrebačke nadbiskupije poziva javnost i građane da se uključe u pozive putem humanitarnog telefona.

Komentiraj