Alf Sjöberg, Francis Ford Coppola, Bille August, Emir Kusturica, Shohei Imamura, braća Luc i Jean-Pierre Dardenne te Michael Haneke imena su redatelja koji su do sada dva puta osvajali Zlatnu palmu u Cannesu. Sjöberg i Imamura su pokojni, tako da postoje još pet kandidata koji se nadaju da će prvi postati osvajači tri Zlatne palme. Jedni od njih su belgijska braća Dardenne čiji su se posljednji filmovi „Lornina šutnja“, „Dječak s biciklom“ i „Dva dana, jedna noć“ prikazivali u konkurenciji za Zlatnu palmu, sve u nadi da će i treći puta osvojti tu nagradu. Nisu uspjeli, ali pokušavaju iznova ove godine, pa je u srijedu u Cannesu prikazan njihov najnoviji film „Nepoznata djevojka“. Realno, ako nisu osvojili treću Zlanu palmu s filmovima „Dječak s biciklom“ i „Dva dana, jedna noć“, onda neće ni sa filmom „Nepoznata djevojka“.

Kao i u svojim prethodnim filmovima, i u ovom braća Dardenne stavljaju u središte običnu ženu s moralnim dilemama. Ovog puta je to mlada liječnica koja na kraju dana, pri kraju svoje smjene, ne otvara vrata osobi koja je kratko zazvonila na vrata njezine ordinacije. Sutradan se ispostavlja da se radi o tamnoputoj djevojci vjerojatno afričkog podrijetla, nepoznatog imena, a video nadzor pokazuje da je bježala od nekoga. Nađena je mrtva u blizini ordinacije. Liječnica osjeća krivicu i kreće u potragu, kako za njezinim identitetom, tako i za ubojicom.

Olivier Bonnaud, Nadege Ouedraogo,  Luc Dardenne, Adele Haenel, Jean-Pierre Dardenne, Louka Minnella i Jeremie Renier(Photo by Andreas Rentz/Getty Images)
Olivier Bonnaud, Nadege Ouedraogo, Luc Dardenne, Adele Haenel, Jean-Pierre Dardenne, Louka Minnella i Jeremie Renier(Photo by Andreas Rentz/Getty Images)

Naravno da se Dardenni referiraju na sadašnju političku situaciju glede izbjeglica. I sam Luc Dardenne na konferenciji za novinare potvrdio je da je zatvaranje vrata za izbjeglicu iz Afrike simbolično, nakon čega ona biva ubijena. Kao i uvijek, žena, ovog puta liječnica, u prvom je planu.“Žene su odgovornije, one pokreću svijet“, dodao je Luc Dardenne. A na pitanje kako funkcioniraju kao braća na snimanju filmova, Jean-Pierre je rekao „iako smo fizički dvojica, mi smo zapravo jedna osoba“.

https://www.youtube.com/watch?v=Wpstyz7BDoc

Daleko jaču političku poruku poslao je brazilski redatelj Kleber Mendonça Filho čiji se film „Aquarius“ natječe za Zlatnu palmu, zajedno s glumačkom ekipom koju predvodi poznata glumica Sonia Braga.

Barbara Colen, Maeve Jinkings, Sonia Braga,  Emilie Lesclaux, Kleber Mendonca Filho, Saïd Ben Saïd, Humberto Carrao i Michel Merkt (Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images)
Barbara Colen, Maeve Jinkings, Sonia Braga, Emilie Lesclaux, Kleber Mendonca Filho, Saïd Ben Saïd, Humberto Carrao i Michel Merkt (Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images)

Oni su na crveni tepih došli držeći u rukama papire formata A4 na kojima su bile poruke poput „U Brazilu se dogodio državni udar“, „Svijet ne može prihvatiti vladu bez legitimiteta“ i „Brazil nije demokracija“. Na taj način protestirali su protiv nedavnog opoziva brazilske predsjednice Dilme Rousseff i politike koju provodi donedavni potpredsjednik, a sada predsjednik, Michel Temer.

Iznimno pametnu poruku šalje i film „Captain Fantastic“ koji je u utorak navečer prikazan u sekciji „Izvjestan pogled“. Viggo Mortensen glumi oca šestero djece koje odgaja u šumi, izvan današnje civilizacije. Kada im umre majka, moraju otići u grad na pogreb, i tada se djeca suočavaju s modernim načinom života koji je, pogađate, zatupljujući u odnosu na ono što su oni naučili sa svojim ocem.

George MacKay, Annalise Basso, Charlie Shotwell, Samantha Isler, director Matt Ross, Viggo Mortensen, Shree Crooks i Nicholas Hamilton (Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images)
George MacKay, Annalise Basso, Charlie Shotwell, Samantha Isler, director Matt Ross, Viggo Mortensen, Shree Crooks i Nicholas Hamilton (Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images)

K tome, Viggo Mortensen se u jednoj sceni pojavljuje potpuno gol. A ima 57 godina i nema što skrivati, vjerujte mi. Party za film održan je u klubu Nikki Beach ispred hotela Carlton, a najzanimljiviji par među gostima činili su pjevačica Katy Perry i glumac Orlando Bloom. Baš su bili slatki dok su se držali za ruke.

Kad već partyji za filmove nisu spektakularni kao što su nekad bili, onda su za spektakl zaduženi oni koji nemaju direktne veze s filmom. Tako su se vremenski poklopila održavanja dva partyja pa su celebrityji morali trčati s jednog na drugi. Jedan je bio promocija mirisa The Harmonist na kojem su viđeni Kate Hudson, Heidi Klum, Karolina Kurkova i drugi, a svi su onda žurili na Chopard party gdje je pjevala Diana Ross, nakon nje je za glazbu bio zadužen Mark Ronson, a listu uzvanika predvodio je Leonardo Di Caprio.

Komentiraj