Odbor britanskog parlamenta za vanjske poslove u srijedu je optužio vladu bivšeg premijera Davida Camerona za “veliki propust” jer se prije prošlomjesečnog referenduma nije pripremila za slučaj da će se birači izjasniti za napuštanje EU-a.

“Stajalište prijašnje vlade da ne izda upute ključnim ministarstvima, uključujući ministarstvo vanjskih poslova, da naprave plan za slučaj da se glasači izjasne za napuštanje EU veliki je propust”, stoji u izvješću odbora za vanjske poslove.

Također se navodi da je da se zbog nepostojanja plana “povećala nesigurnost nakon referenduma kako unutar Ujedinjenog Kraljevstva tako i među ključnim međunarodnim partnerima” te da je “znatno otežan” rad novoj premijerki Theresi May.

Zastupnik Crispin Blunt, koji predsjeda odborom, rekao je da nova vlada “mora dati jasne signale” britanskim saveznicima širom svijeta” da je Velika Britanija odlučna utvrditi svoje mjesto u svijetu poslije Brexita.

“Ovdje se ne radi samo o trgovini u Europskoj uniji ili s ostatkom svijeta  – iako to predstavlja značajan izazov”, rekao je Blunt. “Ovdje je riječ i o britanskom ugledu”.

Cameron je dao ostavku  nakon što njegova kampanja nije uspjela u tome da većinu Britanaca uvjeri da glasaju protiv Brexita  te da njihova zemlja ostane u Europskoj uniji.

Komentiraj

FOTO:EPA/WILL OLIVER
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.