Britanski premijer David Cameron počeo je pregovore s čelnicima Europskog parlamenta u utorak u svojem posljednjem naporu da osigura potporu dogovoru koji bi omogućio da Velika Britanija ostane u Europskoj uniji.

Cameron se sastao s predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schulzom a tijekom dana sastat će se i sa zastupnicima triju glavnih stranaka prije pregovora s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom.

Ranije ovog mjeseca, nacrt zakona dobio je preliminarnu potporu nekih nacionalnih čelnika, no Cameron treba zadobiti nenaklonjeni Europski parlament koji bi morao odobriti središnje elemente  svakog dogovora.

Početni plan da se sastane s čelnicima svih stranaka Europskoga parlamenta otkazan je, omogućivši Cameronu da izbjegne sukobljavanje sa svojim euroskeptičnim kritičarom Nogelom Farageom.

Nacionalni čelnici EU-a pokušat će razriješiti preostale razlike s britanskim premijerom na summitu u četvrtak.

Europski će se parlament brzo pozabaviti zakonskim prijedlogom nakon što Britanija postigne dogovor s europskim partnerima ali ne može jamčiti da će takav zakon i proći, kazao je predsjednik Europskog parlamenta u utorak.

“Mogu vam jamčiti da će Europski parlament, nakon referenduma za ostanak, odmah djelovati i razmotriti prijedlog komisije”, kazao je Martin Schulz novinarima nakon sastanka s Cameronom.

“No da budemo sasvim jasni: nijedna vlada ne može reći Parlamentu – ovo je naš prijedlog, možete li jamčiti rezultat. To u demokraciji nije moguće”.

Komentiraj

PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.