Britanski premijer David Cameron najavio je u utorak kako će parlamentu predstaviti opsežnu strategiju za borbu protiv terorističke skupine Islamske države, te kako će pokušati dobiti podršku u zahtjevu za zračne napade na militante ove skupine u Siriji i Iraku, prenosi BBC.

Cameron je rekao kako je teroristički napad u Parizu samo osnažio potrebu za zračnim napadima. “Moramo udariti u glavu zmije u Raqqi”, rekao je. Parlament je 2013. godine odbio odobriti zračne napade u Siriji.

Velika Britanija je dio koalicije koja napada ciljeve Islamske države u Iraku. Odobrenje je došlo u rujnu prošle godine. Cameron je tada obećao kako se napadi neće proširiti na Siriju bez ‘zelenog svjetla’ Parlamenta.

Cameron je u utorak rekao kako su britanski avioni napali 350 ciljeva u Iraku i pružili zračnu podršku saveznicima iznad Sirije. Dodao je kako Islamska država ne priznaje ni poštuje granice između te dvije zemlje. “Sjedište Islamske države je u Raqqi u Siriji, i od tamo dolaze najveće prijetnje našoj zemlji. Tamo je sve planirano i koordinirano”, rekao je Cameron.

“Da se tako izrazim, Raqqa je glava zmije. Mi podržavamo naše saveznike iznad Sirije sa informacijama, nadgledanjem i gorivom za avione. Ali, kao što sam već prije rekao, trebali bi raditi više. Suočeni smo s direktnom i sve većom prijetnjom za našu zemlju i moramo se nositi s tim, kako u Iraku, tako i u Siriji”, poručio je.

Komentiraj