20:45 Stanje s požarima na Pelješcu u srijedu kasno popodne je stabilno, kuće nisu u neposrednoj opasnosti, ali fronta požara je široka i vatrogasci pripremaju teren kako bi spriječili širenje vatre tijekom noći, doznaje se od načelnika općina Stona i Janjine.

Kako je istaknuo načelnik općine Stona Vedran Antunica, kuće na predjelu Ponikava nisu u opasnosti, a vatrogascima je stigla pomoć iz mnogih krajeva Hrvatske te iz BiH.

“Trenutačno je relativno mirno, Canadairi još rade, ljudi na terenu čine najviše što mogu”, rekao je Antunica i dodao da je obranjen zaselak Zabrđe te kako, po informacijama s terena, nijedna kuća nije izgorjela.

“Vatrena fronta je duž cijelog naselja Ponikava, vatrogascima je u pomoć došlo dosta snaga iz Splita, Omiša, Makarske, čak i Neuma”, rekao je Antunica te dodao kako je požar još daleko od Prapratnog.

Načelnik općine Janjine Vlatko Marević rekao je da na predjelu Janjine “situacija nije dobra, ali je trenutačno stabilna”.

“Situacija kod nas nije dobra. Sad je stabilno, ali fronta je široka. Razvučeno nam je sve od Rote iza Janjine preko jednog predjela prema Trsteniku, tako da imamo desetak lokacija gdje je kritično, gdje moramo braniti da ne ide požar dalje. Danas popodne nam je išlo na ruku jer nije bilo vjetra, ali – ako se digne vjetar – nema toga ljudskog faktora koji to može spriječiti”, rekao je Marević i dodao kako je vatra kod zaselka Zabrežja došla 200-tinjak metara od kuća.

“Prema Janjini držimo požar na kilometar, ali tu je riječ o brdu i težak je teren. Pucaju mine još iz Drugoga svjetskog rata pa je teško i slati ljude”, rekao je Marević i dodao kako još nije bilo evakuacije te da nijedna kuća nije u neposrednoj opasnosti.

Inače, Ured za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba izvijestio je da po nalogu glavnoga vatrogasnog zapovjednika zagrebački vatrogasci idu pomoći gasiti veliki požar na Pelješcu. Na Pelješac večeras kreće 20 dobrovoljnih vatrogasaca iz Vatrogasne zajednice grada Zagreba, četiri profesionalna vatrogasca iz Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba i četiri vozila za gašenje požara.

18:30 “Po nalogu glavnog vatrogasnog zapovjednika zagrebački vatrogasci su krenuli pružiti pomoć u gašenju velikog požara na Pelješcu. Na Pelješac večeras kreće 20 dobrovoljnih vatrogasaca iz Vatrogasne zajednice Grada Zagreba, četiri profesionalna vatrogasca iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba i četiri vozila za gašenje požara. Pored toga, na redovnu dislokaciju na područje Dalmacije noćas odlazi i šest profesionalnih vatrogasaca iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba. Grad Zagreb uvijek solidarno pomaže ugroženim područjima u Hrvatskoj”, priopćeno je iz zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

18:00 Prema javljanju Dubrovačkog dnevnika, vatra je prodrla u Ponikve. stanovništvo je opet bez struje. Linija požara se proteže u duljini od nekoliko kilometara.

“Situacija u Ponikvama je teška, obranjene su kuće, ali još nije gotovo. Kanaderi gase morsku stranu, dio vatrogasaca je razmješten na brdskoj strani iznad samih Ponikava”, kaže Davorko Obuljen, načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje DNŽ.

Dodaje kako situacija nije dobra ni u Janjini: “Rade se pripreme za dolazak vatrenog vala, dok su stabilne situacije kod Trstenika”.

16:30 Hrvatski telekom (HT) priopćio je  da je na području Lastova oko 15 sati uspostavljen telekomunikacijski promet te korisnici ponovo mogu nesmetano koristiti usluge. Prekid je nastao uslijed požara i oštećenja svjetlovodnog kabela na Korčuli.

16:15  Na požarište na poluotoku Pelješcu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u srijedu oko podneva upućene su dodatne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ i PZO-a), a gašenje požara otežava velika količina dima, priopćio je MORH.

Požari na Korčuli i Pelješcu i dalje gore. Stotine vatrogasaca i vojska čitavu su se noć borili s plamenom stihijom, a otvoreni plamen još je uvijek vidljiv na više lokacija.

“Vatra još uvijek “Požar se trenutno ponovo širi prema istoku, prema uvali Brna, ali nema straha za kuće. Pretežak je teren, dajemo sve od sebe”, rekao je zapovjednik DVD-a Orebić Nikša Nogalo.

Vatrogasci su na terenu neprekidno već tri noći.

“Tko stigne, malo se odmori, ali mi domaći smo maksimalno na terenu. Bilo bi dobro da nam dođe pomoć, ali gori na sve strane, ne samo kod nas”, dodaje Nogalo.gori u Ponikvama, na nepristupačnom terenu u brdima, a otvoreni plamen je još uvijek i na Korčuli. Očekuje se skori dolazak kanadera”, doznajemo iz županijskog centra 112.

U mjestu Pijavičino, u kojem se vatra tijekom jučerašnjeg dana opasno približila kućama, jutros više nema otvorenog plamena.

Nakon što je vatra jučer progutala dalekovode na više lokacija, bez struje su još danas dijelovi Trstenika i Pijavičinog.
“Sve su snage u istom sastavu i dalje na terenu, gasili su cijelu noć i nastavljaju i tijekom današnjeg dana. Odradili su golem posao, ali još nije gotovo”, napominju iz centra 112.

Jedan od  kapetana Canadaira CL-415 koji je gasio požar na Pelješcu, bojnik Ivica Markač rekao je kako su jučer zatekli doista prizore katastrofalnih razmjera.

„Davali smo sve od sebe kako bi što više kuća i objekata spasili i kad smo vidjeli kako uspijemo zaustaviti požar da ne zahvati kuće to nas je nosilo dalje. Veliki je dim, u nekim kotlinama jedva smo uspijevali ući, vatrena fronta je dugačka, požar se zbog vjetra prebacuje na druge lokacije. Ostajemo i dalje sa zračnim snagama i dajemo doista maksimum“, rekao je jučer Markač.

Prema informacijama Državne uprave za zaštitu i spašavanje, s vatrenom stihijom na Pelješcu i Korčuli bori se oko 150 vatrogasaca, pripadnika svih vatrogasnih postrojbi s područja Dubrovačko-neretvanske županije, iz Splita, Šibenika i Zadra, uz pomoć 50 pripadnika Hrvatske kopnene vojske Oružanih snaga RH.

Dubrovačko-neretvanska županija je u suradnji s Gradom Dubrovnikom sinoć osigurala stotinjak sklopivih kreveta za premorene pripadnike vatrogasnih postrojbi na požarištima.

Na požarištu u  Smokvici u prva tri dana, od 18. do 20. srpnja, požar je gasilo 11 Canadaira CL-415, a ukupno su na požarištu proveli 42 sata izbacivši 780 vodenih bombi, odnosno oko 4700  tona vode.

Opožarena površina na oba požarišta premašuje preko 500 hektara, doznaje se iz DUZS-a.

Komentiraj