Nakon višednevnih tropskih vrućina petak je donio veliko zahlađenje, baš kako je najavljeno. Niže temperature prati bura koja negdje u priobalju puše orkanskom snagom, a ponegdje su prisutni i pljuskovi s grmljavinom, što nije vrijeme koje obično dolazi uz buru.

Orkanska bura u prvom je redu utjecala na promet. Brojne su ceste zatvorene, promet je vrlo gust, vozi se u kolonama i usporeno pa HAK savjetuje vozačima da ukoliko je moguće odgode putovanja prema moru i obrnuto prema unutrašnjosti.

Iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji, i obrnuto, za sve skupine vozila moguće je prometovati sljedećim cestama: autocestom A1 do čvora Gornja Ploča i dalje državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina (DC522, DC50 i DC27) do čvora Benkovac ili Zadar 2 gdje se mogu ponovno spojiti na autocestu A1 i voziti dalje prema Dubrovniku. U smjeru Zagreba vozila se još uvijek isključuju kod čvora Šibenik.

Iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri, i obrnuto, samo za osobna vozila moguće je prometovati autocestom A6 Rijeka-Zagreb u punoj dužini, dok ostale skupine vozila između čvorova Kikovica i Delnice prometuju Starom cestom kroz Gorski kotar-DC3.

Višekilometarska kolona bila je u popodnevnim satima na ulazu u Split iz smjera Omiša.

Prema otoku Pagu i sa otoka prema kopnu nije moguće prometovati.

Zbog vrlo gustog prometa i manje protočnosti prometa na obilaznim cestama vozi se usporeno i u kolonama, posebice na dionici državne ceste DC27 između Gračaca i Obrovca pa HAK savjetuje da se koristi i obilazni pravac preko Knina (DC1, Gračac-Knin-Split ili Gračac-Knin-Drniš-Šibenik).

Samo za osobna vozila otvorene su:dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak je starom cestom kroz Gorski kotar-DC3); Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene.

Na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika te na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Na otoku Krku u smjeru Krčkog mosta vozi se u koloni dugoj oko 10 km. Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski u unutrašnjosti Dalmacije, središnjoj Hrvatskoj, Gorskom kotaru i Slavoniji. Mogući su odroni zemlje i kamenja.

Zbog olujne bure zatvoren je Paški most, dionica autocete A1 između čvorova Gornja Ploča i POsedarje te cesta između Maslenice i Zatona Obrovačkog.

Komentiraj

FOTO:Goran Kovacic/PIXSELL
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.