Hrvatski ministar obrane Josip Buljević sudjelovao je u Beču na sastanku ministara obrane Srednjoeuropske obrambene suradnje (CEDC) posvećenom migracijskoj krizi i daljnjem jačanju te inicijative, priopćilo je u petak ministarstvo obrane.

CEDC je inicijativa usmjerena na jačanje suradnje na području obrane država članica Austrije, Češke, Hrvatske, Mađarske, Slovačke, Slovenije i Poljske kao promatrača.

Na sastanku, kojem su uz ministre CEDC-a sudjelovali i ministri obrane Makedonije, Crne Gore i Srbije zaključeno je da je za suočavanje s migracijama potrebno zajedničko i sveobuhvatno europsko rješenje, ali da su mjere koje se predlažu na razini CEDC-a nužne kao sredstvo trenutnog odgovora.

Buljević je istaknuo da Hrvatska podržava inicijativu za angažiranjem svih raspoloživih potencijala u pružanju pomoći najugroženijim državama na tzv. jugoistočnoj europskoj migracijskoj ruti. Naglasio je da inicijativa unutar CEDC-a, kao i šira europska strategija suočavanja s migracijama mora biti dopunjena sveobuhvatnim naporima na suzbijanju uzroka te pojave, djelovanju terorističke organizacije ISIL, navodi se u priopćenju.

Ministri su se dogovorili da će do 12. travnja usuglasiti deklaraciju, koju će uputiti i visokoj predstavnici EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federici Mogherini, sa svrhom stavljanja rasprave o problemu migracija na jugoistočnom europskom pravcu na dnevni red predstojećih ministarskih sastanaka EU.

Ministri obrane potpisali su pismo namjere o korištenju vojnih sposobnosti u slučajevima katastrofa te opcijama za unaprjeđenje prekogranične suradnje u okviru CEDC-a, kojima bi se proširila dosadašnja suradnja, poput one u obuci specijalnih snaga i helikopterskih posada, stoji u priopćenju.

Komentiraj

<
FOTO:Goran Stanzl/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.