Mostov zastupnik Miro Bulj u četvrtak je za zlouporabu položaja i ovlasti prozvao bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine (SDP) zbog vijesti da je Europska komisija Hrvatskoj stopirala isplatu poljoprivrednih poticaja u iznosu od 2,2 milijarde kuna, dok Jakovina uzvraća kako je ponosan na sve što je radio, a Buljev istup smatra klasičnim primjer odvlačenja pozornosti s aktualnih afera.

Alarmantna je vijest da je Europska komisija stopirala isplatu poljoprivrednih poticaja u iznosu od 2,23 milijarde kuna, novac ključan za opstanak domaće poljoprivrede i sela stavljen je na kocku zahvaljujući bivšem ministru i njegovim suradnicima, ustvrdio je Bulj u Hrvatskom saboru nakon zatražene stanke.

Pritom se poziva na nalaz revizije koji potpisuje Kristina Borhman iz Uprave poljoprivrede i ruralnog razvoja Europske komisije, u kojem se navodi da je europska inspekcija našla niz nepravilnosti u hrvatskim projektima koji su dobili potporu za Jakovinina mandata.

Bulj: Moralo se postaviti pitanje Jakovinine političke, stručne i kaznene odgovornosti

Bulj tvrdi da su pravilnici izrađeni u Jakovininu mandatu rađeni po mjeri odabranih poduzetnika i umjetno stvorenim uvjetima. Nalazi europske revizije upozoravaju, ne samo na propuste i nedostatke sustava kontrole, već se moralo postaviti i pitanje političke, stručne, ali i kaznene odgovornosti za nepoštivanje pravila koji reguliraju potpore u ruralnom razvoju, poručio je Mostov zastupnik.

Dakle, za Hrvatsku je zaustavljena isplata izdašnih potpora, a izgledno je i plaćanje kazne zbog nepravilnosti u provedbi IPARD-a, poručio je Bulj.

Jakovinu proziva da je bahatošću i bezosjećajnošću “u bijeli svijet, i samo iz Slavonije” poslalo preko 50 tisuća onih kojima je Europa namijenila sredstva iz programa ruralnog razvoja, kako bi ostali na ruralnom području.

Jakovina: Klasični primjer odvlačenja pozornosti s problema i afera

Jakovina mu uzvraća da se radi o “klasičnom” primjeru odvlačenja pozornosti s problema i afera koje tresu Hrvatsku, od blokade Vlade, preko afere Ina, pokušaja telefonske prodaje važnih tvrtki.

“Ako smo nečim posebno u Ministarstvu ponosni, to je iskorištenje i poslovi vezani za EU fondove”, odgovorio je bivši ministar i poručio kako sa svojom ekipom stoji iza svega što su napravili za domaću poljoprivredu.

Tvrdi da se u njegovu mandatu uspjelo kroz IPARD povući maksimalno sredstava, a odbacuje optužbe da su programi rađeni da bi se pogodovalo pojedincima, odnosno da je on kao ministar napisao natječaj i birao tko će dobiti sredstva. Sve optužbe pripisuje političkim protivnicima.

Jakovina: U sjedištu HDZ-a ima “skupina trolova”

Na Trgu žrtava fašizma (sjedište HDZ-a), tvrdi, ima “skupina trolova” koji su vrlo aktivni na društvenim mrežama i koji imaju vrlo agresivne desne nastupe i komentare o svemu na društvenim mrežama.

Nekad neki od njih izgleda pobjegnu, a najagresivniji, najglasniji, najbezobrazniji završe u Vladi, istaknuo je Jakovina.

(Hina) xum ytr

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.