Bugarska je krajem prošlog tjedna odbila dati dopuštenje ruskim zrakoplovima za prelazak njihovog zračnog prostora, iz straha da Rusija jača svoju vojnupotporu Siriji, prenose svjetski mediji.

Bugarsko Ministarstvo vanjskih poslova reklo je da sumnja kako zrakoplov nije nosip pomoć, kao što je naglasila Rusija. Glasnogovornica ministarstva, Betina Zhoteva, rekla je kako Bugarska nije pod nikakvim pritiskom svojih saveznika iz NATO-a.

“Avioni su navodno nosili humanitarnu pomoć, ali mi smo imali informaciju, kojoj smo vjerovali, da stvarni teret nije bila nikakva humanitarna pomoć”, rekla je Zhoteva. Odluka je donesena krajem prošlog tjedna, a glasnogovornica nije otkrila o kojem je broju aviona radilo.

 

  • Potpredsjednik ruskog Vijeća za vanjske poslove Vladimir Djabarov, rekao je za agenciju Tass da je u zrakoplovu bio samo ‘humanitarni teret’. “Nije isplativo prevoziti oružje avionima”, dodao je.

 

Bugarska odluka dolazi samo dan nakon što je objavljena vijest da je SAD zatražio od Grčke, još jedne članice NATO-a, da zabrani ruske opskrbne letove za Siriju u svom zračnom prostoru. Američki državni tajnik John Kerry u subotu je nazvao ruskog ministra vanjskih poslova kako bi izrazio zabrinutost zbog izvješća o ruskoj vojnoj ulozi u Siriji.

Rusija i SAD u neslaganju su oko Sirije. Dok Rusija podupire sirijsku vladu i opskrbljuje ju oružjem, SAD želi svrgnuti Bashara al-Assada s vlasti.

Komentiraj