Premijer Zoran Milanović izjavio je u četvrtak u Bruxellesu kako očekuje pobjedu svoje koalicije na parlamentarnim izborima.

Zamoljen da komentira predizborne ankete prema kojima u četiri izborne jedinice pobjeđuje HDZ i Domoljubna koalicija i može li SDP preokrenuti trend, Milanović je odgovorio potvrdno.

“Da možemo.  HDZ ima vladu temeljem rezultata u jednoj izbornoj jedinici, ali Hrvatska ima 10 izbornih jedinica”, rekao je Milanović novinarima  u Bruxellesu.

Milanović očekuje pomak u suradnji EU-a s Turskom

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da očekuje pomak oko dogovora u suradnji EU-a s Turskom oko izbjegličke krize.

“Očekujem dogovor, pomak u odnosima s Turskom jer ovako dalje ne može ići. Mislim da postoje neke naznake dogovora s Turskom financijske i političke prirode, ali tu će se morati postići  konsenzus”, rekao je Milanović po dolasku na summit čelnika 28 zemalja članica EU-a.

S eskalacijom krize u Siriji, EU smatra Tursku ključnom zemljom za smanjivanje izbjegličkog pritiska. Čelnici EU-a pokušati će postići dogovor što mogu ponuditi Turskoj kako bi ona u zamjeni zadržala veći broj sirijskih izbjeglica. Turska traži liberalizaciju viznog režima i potporu EU-a za uspostavu sigurnosne zone na sjeveru Sirije.

Na pitanje o mogućnosti dogovora oko zajedničke pogranične službe EU-a, Milanović je rekao da je “to nemoguće”.

“Mislim da je to nemoguće. To se moglo i do sada, to je Grčka mogla i može sada. Turska je tu isto jako bitna, ona nije članica EU-a, ali očito će trebati određene koncesije prema Turskoj”, rekao je Milanović.

 

  • Milanović je rekao da dublinski sustav, prema kojem je prva zemlja u koju uđe izbjeglica dužna razmatrati njegov zahtjev za azilom, više uopće ne funkcionira jer nije ni predviđen za ovakve izvanredne  situacije.

 

“Nitko ne poštuje dublinska pravila. Angela Merkel je rekla da to u ovom trenutku ne funkcionira. Mađarska je pričala o tome da je sustav u Hrvatskoj kolabirao, a u Mađarskoj je ista stvar. Mađarska je primala tijekom godine puno migranata, ali jako malim intenzitetom, polako, a ovo što se događa zadnjih mjesec dana ne može kontrolirati nitko, ni Hrvatska, ni Mađarska, ni Njemačka. Dakle, Dublin u ovom trenutku ne postoji, on je dizajniran za jedno sasvim drugo vrijeme”, rekao je Milanović.

Komentiraj

FOTO:Marko Jurinec/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.