VIDEO: BROJNE NEDOUMICE OKO GROBNICE FARAONA Nefertiti je pokopana s Tutankamonom?

Ugledni američki arheolog smatra da je možda pronašao dokaz da je slavna egipatska kraljica Nefertiti tajno pokopana u grobnici faraona Tutankamona, prenosi BBC.

Gdje su njezini ostaci službeno nije poznato, iako su oni Tutankamonovi, koji bi joj mogao biti sin, pronađeni 1922. godine.

 

  • Detaljno skeniranje Tutankamonove grobnice koje je lani provela specijalizirana španjolska tvrtka Factum Arte ukazalo je na tajna vrata koja vode iz Tutankamonove pogrebne odaje, tvrdi američki arheolog Nicholas Reeves. I vjeruje da bi tamo mogla biti Nefertiti.

 

Reeves je, pročavajući snimke španjolske tvrtke, uočio tragove za koje smatra da su nekad bila dvoja vrata.

“Od tada proučavam dokaze tražeći naznake da onoga što sam vidio, u stvari, nema”, rekao je BBC-ju. “Međutim, što sam više gledao i što sam više informacija pronalazio, sve mi izgleda prilično stvarno”.

Izgled i raspored Tutankamonove grobnice izazivao je nedoumice mnogo vremena. Naprimjer, zašto je grobnica manja u usporedbi s onima drugih faraona. Dio povjesničara smatra da je to zato jer je faraon umro mlad i naglo, pa veličanstvenija grobnica nije mogla biti završena.

Reeves vjeruje da dizajn grobnice daje naslutiti da je ona zapravo bila namijenjena nekome manje važnom, na primjer kraljici.

“Ako sam u krivu, u krivu sam. Ali ako sam u pravu, svijet će egiptolozima postati mnogo zanimljivije mjesto”, kaže Reeves.

 

  • Tutankamonovu grobnicu otkrio je 1922. engleski arheolog Howard Carter u Dolini kraljeva. To je najočuvanija faraonska grobnica ikad pronađena i gotovo je netaknuta. U njoj je pronađeno više od 2000 predmeta i arheolozima je trebalo devet godina da ih sve katalogiziraju.

 

Egipatske vlasti i španjolski stručnjaci nisu komentirali Reevesove navode.

“Mislim da je sigurno bilo nekih aktivnosti oko tih vrata”, kaže egiptologinja Joyce Tyldesley sa manchesterskog sveučilišta. “Ali mislim da bi bio jedan korak previše iz toga zaključiti da je iza tajnih vrata grob Nefertiti. Ali ako jest, to bi bilo apsolutno sjajno”, dodala je.

Nefertiti je bila kraljica faraona Eknatona (Amenhotepa IV.), Tutankamonova oca. Znanstvenici još nisu sigurni je li mu ona bila majka ili je dječak-faraon plod Eknatonove veze s nekom drugom ženom.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.