Restrukturiranje Brodosplita teče po planu, ima osiguranu punu zaposlenost do 2019. godine i stalno radi na osnaživanju novih komercijalnih projekata, priopćilo je to brodogradilište pred kojim su jutros povjerenici Sindikata metalaca i Nezavisnog sindikata pozvali inspekciju rada i Vladu da reagira zbog nepoštovanja kupoprodajnog ugovora.

U priopćenju koje je u srijedu kasno popodne poslano iz Brodosplita navodi se da nešto više od tri godine od privatizacije ispunjavaju sve odredbe ugovora, o čemu jedanput na mjesec dostavljaju sva potrebna izvješća, a dva puta na godinu i Europskoj komisiji kao krovnom kontrolnom tijelu. Također opovrgavaju nenamjensko trošenje novca i dodaju da vlastiti doprinos ostvaruju brže nego je bilo planirano.

“U Brodosplitu je trenutačno zaposleno 2206 radnika, što je više nego što je propisano kupoprodajnim ugovorom, i to isključivo na poslovima čije su ponudbene kalkulacije pozitivne”, stoji u priopćenju. Također se navodi da je nekoliko stotina nadzora, inspekcija i svih mogućih oblika provjera kroz to vrijeme “prodefiliralo Brodosplitom na osnovama koje više ne mogu niti pobrojiti”.  Uprava Brodosplita ističe da su to brodogradilište jutros posjetili inspektori Ministarstva rada i zaustavili rad na tri sata, ali nisu pronašli nijednu nepravilnost.

“Podsjećamo da je naš program restrukturiranja nastao 2010. godine, a zbog tri godine duge privatizacije, počeo se provoditi tek 2013. godine”, navodi se u priopćenju Brodosplita i dodaje da su se u međuvremenu dogodile mnoge promjene – tržišne, financijske, zakonske i neki uvjeti iz ugovora te ga je potrebno doraditi, tj. uskladiti s trenutačnim pokazateljima.

Također se ističe kako je potpisivanjem kupoprodajnog ugovora splitsko brodogradilište izbjeglo stečaj i sigurnu likvidaciju te da su “stvoreni preduvjeti za održivo poslovanje na otvorenome svjetskom tržištu bez potpora države”.

Brodosplit je jedino hrvatsko brodogradilište koje u restrukturiranju ne dobiva potpore za buduće gubitke, nego državni doprinos pokriva gubitke koji su posljedica prošlosti. Samo u brodograđevnom dijelu prodaje aktivno je 16 novogradnji te mnogi projekti izvan brodogradnje, ističe se u priopćenju.  Dodaje se kako je sve što rade a odnosi se na projekte izvan brodogradnje, poput ‘Vrata Venecije’ ili lučkih portalnih dizalica, ” smjer novog Brodosplita koji gradi svoju budućnost na profitabilnom, disperziranom i održivom poslovanju koje odolijeva svim izazovima na svjetskome brodograđevnom tržištu”.

Sindikalisti su jutros izvijestili kako i od DORH-a traže hitnu reakciju u vezi s nepoštovanjem kupoprodajnog ugovora.

Komentiraj

FOTO:Ivo Cagalj/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.