Britanski Visoki sud u ponedjeljak je odbacio zahtjev bivšeg iračkog generala da pokrene privatni sudski proces protiv bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira za  “zločin agresije” odnosno, pridruživanje od SAD-a predvođenoj invaziji na Irak 2003. godine.

Odvjetnici bivšeg načelnika iračkog glavnog stožera Abdula Waheda al Rabbata željeli su tužiti Tonyja Blaira, njegovog ministra vanjskih poslova i tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika.

No britanski Dom lordova,  odnosno gornji dom parlamenta, presudio je da engleski zakon ne sadrži “zločin agresije” iako taj postoji u međunarodnom pravu.

Visoki sud odbacio je al Rabbatov zahtjev da se sudski preispita  prošlogodišnja odluka nižeg suda.

On je rekao da nema izgleda da Vrhovni sud, britanski najviši sud, presudi da je ranija odluka bila pogrešna ili da obrazloženja odluke više ne vrijede.

Al Rabbatovi odvjetnici su tvrdili da je prošlogodišnja objava nalaza Chilcotove istrage o iračkom ratu dala nove temelje za pokretanje postupka protiv Blaira.

Istraga je zaključila da je Blairova vlada odlučila izvršiti invaziju na Irak prije no što su se iscrpile mirne mogućnosti rješenja, koristila obavještajne informacije s neopravdanim uvjerenjem u njihovu pouzdanost  i potkopala autoritet Ujedinjenih naroda.

Nakon objave nalaza istrage Blair je priznao “pogreške u planiranju i procesu”, ali  je i rekao da bi ponovno donio istu odluku.

Komentiraj