Nakon što je britanski premijer David Cameron u subotu izvijestio da će se referendum o ostanku Ujedinjenog Kraljevstva u Europskoj uniji održati 23. lipnja,  agencija France presse donosi glavne aktere kampanje.

Zagovornici ostanka:

Premijer David Cameron: “U kampanju ulazim svim srcem i dušom kako bih britanski narod uvjerio da zemlja treba ostati u reformiranoj Europskoj uniji”, obećao je britanski čelnik koji će odigrati važnu ulogu u povijesti zemlje.

Ministrica unutarnjih poslova Theresa May, koja podupire Cameronovu želju za ostankom u EU-u: “EU je daleko od toga da bude savršena institucija, no dogovor postignut u Bruxellesu trebao bi biti dio stalnoga procesa promjena i reformi, a u našem je nacionalnom interesu da ostanemo članica EU-a”.

Unatoč tomu što su članovi Koznervativne stranke većinom euroskeptični, u njoj je nekoliko deklariranih eurofila, poput Damiana Greena, predsjednika grupe Konzervativne europske matice i Anne Soubry, ministrice za malo poduzetništvo.

Jeremy Corbyn, čelnik glavne oporbene Laburističke stranke: “Održat ćemo kampanju za ostanak Ujedinjenog Kraljevstva u Europi na predstojećem referendumu, bez obzira na Cameronovo ‘petljanje’, jer nam to nosi investicije, radna mjesta i štiti britanske radnike i potrošače”.

Nicola Sturgeon, škotska premijerka i čelnica Škotske nacionalne stranke u subotu je ponovno istaknula potporu ostanku u EU-u. Smatra da bi Brexit mogao pokrenuti organizaciju novog referenduma o neovisnosti Škotske.

>> Povijesni referendum 23. lipnja, Cameron pozvao javnost da ne glasa za odlazak iz EU

“Reforme štite mjesto i utjecaj Ujedinjenog Kraljevstva u sklopu jedinstvenog tržišta te ponovno stavljaju akcent na kompetitivnost EU-a, što će britanskim tvrtkama pomoći u stvaranju radnih mjesta, a utjecat će i na ekonomski rast”, izjavila je u petak nakon dogovora postignutog u Bruxellesu Carolyn Fairbairn, direktorica Konfederacije britanske industrije. Još se nekoliko važnih poslovnih ljudi izjasnilo za ostanak u EU-u, poput direktora naftnog koncerna British Petroleuma, Boba Dudleya.

Zagovornici izlaska:

Pet torijevskih ministara u subotu je počelo kampanju za izlazak Velike Britanije iz EU-a: Michael Gove (ministarstvo pravosuđa), Iain Duncan Smith (ministarstvo rada), John Whittingdale (ministar za sport i medije), Chris Grayling (predstavnik vlade u parlamentu) i Theresa Villiers (ministrica za Sjeveru Irsku).

Čelnik eurofobne i antiimigracijske stranke Ukip, Nigel Farage, oduvijek se zalagao za izlazak Velike Britanije iz EU-a, no ostali pristaše Brexita nisu željeli da ih se dovodi u vezu s njim.

“Vote Leave” je višestranačka kampanja za izlazak Velike Britanije iz EU-a koja je prije četiri mjeseca počela kampanju uz potporu velikih političkih donatora.  Kampanju podupiru tri euroskeptične skupine: Business for Britain, Labour Leave i Conservatives for Britain. Financira je bivši blagajnik Konzervativne stranke Peter Cruddas, jedan od najvećih donatora Laburističke stranke John Mills i poslovni čovjek Stuart Wheeler, donator eurofobne stranke Ukip. Rad kampanje podupiru brojni britanski uspješni poslovni ljudi.

“Leave.EU” je prva kampanja pokrenuta protiv ulaska u EU. Podupire je i Nigel Farage, a nedavno je objavila da se priključuje krovnoj organizaciji euroskeptika koja djeluje pod nazivom Grassroots Out. Organizacija bi željela da je izborno povjerenstvo koje vodi referendum odredi kao službenog nositelja kampanje protiv ostanka u EU, za što bi dobila oko sedam milijuna funta subvencija.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.