Britanski astronaut Tim Peake počeo je u nedjelju svoj svemirski maraton, 400 kilometara iznad onoga u Londonu koji se odvijao istovremeno.

Bivši pokusni pilot trči na posebno prilagođenoj traci na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) utrku dugu 42 kilometra. To je moguće jedino uz elastične trake pričvršćene na ramena kako bi se spriječilo da “odlebdi” s trake, pojašnjava Europska svemirska agencija (ESA).

Peak je inače istrčao “tradicionalni” maraton ispod tri sata i 20 minuta.

Marco Frigatti, sudac u Guinnessovoj knjizi rekorda, je kazao da bi 43-godišnji astronaut mogao srušiti svjetski rekord ako svemirski maraton istrči  ispod četiri sata i 24 minute.

Toliko je, naime, trebalo Suniti Williams, astronautkinji na ISS-u koja je na taj način sudjelovala u Bostonskom maratonu 2007.

Peake se na ISS-u nalazi od prosinca, kada je s još dvojicom astronauta lansiran ruskom raketom s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

Komentiraj

FOTO:Twitter
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.