Najveće britanske tvrtke zabrinute su za daljnji rast gospodarstva nakon prošlomjesečne odluke Britanaca o napuštanju Europske unije, pa su snizile svoje investicijske planove, navodi se u istraživanju Deloittea, objavljenom u ponedjeljak.

Oko 82 posto financijskih direktora kompanija iz sastava FTSE 350 indeks i velikih privatnih tvrtki očekuje da će u idućoj godini smanjiti kapitalna ulaganja, što je najveći postotak od kada se provodi istraživanje i puno veći od 34 posto koliko je iznosio u  prvom tromjesečju, objavila je konzultantska tvrtka Deloitte.

Istraživanje Deloittea jasan je pokazatelj da je odluka o napuštanju EU-a pogodila poslovno povjerenje i potvrđuje očekivanja središnje banke Bank of England da će gospodarstvo brzo oslabiti.

Iako je britanska središnja banka neočekivano prošlog tjedna ostavila kamatne stope nepromijenjene, njezin glavni ekonomist Andy Haldane kazao je da će idućeg mjeseca biti potrebno “popuštanje” politike kako bi se ublažilo očekivano usporavanje.

Istraživanje Deloittea provedeno je između 28. lipnja i 11. srpnja, nakon referenduma, a neposredno prije nego što je Theresa May postala britanska premijerka.

Gotovo svi ispitanici kazali su da je neizvjesnost s kojom u suočeni iznad uobičajene.

“Percepcija nesigurnosti skočila je na razine koje su posljednji put zabilježene prije pet godina tijekom krize eura. Rast neizvjesnosti ima toksični učinak na poslovno raspoloženje, uz pad optimizam na najnižu razinu od početka našeg istraživanja 2007., na razinu koja je čak niža nego u vrijeme propasti Lehmana krajem 2008.”, rekao je glavni ekonomist Deloittea Ian Stewart.

Više od dvije trećine financijskih direktora u istraživanju Deloitte kazalo je kako vjeruje da će napuštanje EU-a dugoročno naštetiti britanskom poslovnom okruženju. Njih 58 posto očekuje u iduće tri godine pad kapitalnih izdataka “djelomično” ili “značajno”.

Sedamdeset i tri posto ispitanika izjavilo je da su manje optimistični glede financijskih perspektiva svojih tvrtki, a 83 posto očekuje usporavanje tempa zapošljavanja.

Istraživanje Deloittea još je jedan pokazatelj negativne promjene poslovnog raspoloženja i povjerenja potrošača nakon referenduma o EU. Prošloga je tjedna istraživanje Britanskog maloprodajnog konzorcija pokazalo da se broj kupaca u prodajnim centrima i trgovinama visoke mode smanjio u lipnju najbržim tempom u više od dvije godine, ponajviše u tjednima oko referenduma.

Komentiraj

FOTO:faH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.