Konzervativna vlada premijerke Therese May u četvrtak je predstavila plan prema kojem će se zakonodavstvo Europske unije ugraditi u britansko čime će “okončati prevlast europskih zastupnika u Bruxellesu” nakon što Velika Britanije napusti EU, prenose agencije.

Britanski ministri su danas iznijeli plan o tome kako će poništiti to složeno zakonodavstvo na način da ga prvo u cijelosti ugrade u britanski zakon kako bi zaštitili kontinuitet poslovanja diljem Europe, tj. tvrtkama, radnicima i potrošačima pružili potrebnu sigurnost dok Britanija napušta Uniju.

U srži plana je tzv. “sveobuhvatni zakon o dokidanju” koji će May u svibnju predstaviti u parlamentu. Taj će zakon prenijeti europsku legislativu, dokinuti europski zakon iz 1972. kojim je formalizirano britansko članstvo u EU, te ministrima dati ovlasti da mijenjaju postojeće zakone kako bi bili sigurni da funkcioniraju nakon Brexita.

“Vladin plan je pragmatičan i principijelan pristup pretvaranja zakona EU-a u zakone Velike Britanije na dan kada napustimo Uniju – pružajući tvrtkama, radnicima, ulagačima što je više moguće sigurnosti”, pojasnio je ministar za Brexit David Davis.

Poslovanje se tako neće prekidati, nastavio je Davis, jer će se znati da se pravila neće promijeniti preko noći te prava i obveze neće biti podvrgnute naglim promjenama.

“Nakon toga je na parlamentu da odluči koje europske zakone želi vidjeti promijenjene, odbačene ili poboljšanje – kako bi naposljetku okončali prevlast europskih zakonodavaca”, dodao je Davis.

Također je istaknuo da nakon što zemlja napusti Uniju, Europski sud pravde (ECJ) više neće imati nikakvu ulogu u tumačenju britanskih zakona.

Kao rezultat uvođenja europskog zakonodavstva, u Velikoj Britaniji je od 1990. uvedeno 52.740 zakona, a knjižnica Donjeg doma parlamenta je upozorila da se više od 13 posto primarnog i sekundarnog zakonodavstva donesenog između 1993. i 2004. odnosi na europsko zakonodavstvo.

“Asimiliranje europskog zakonodavstva u britansko je potencijalno jedan od najvećih zakonodavnih projekata u povijesti poduzetih u Ujedinjenoj Kraljevini”, ocijenio je Donji dom.

Radnički sindikati i udruge za ljudska prava izrazile su bojazan da bi u toj pravnoj tranziciji mogla stradati neka prava.

Komentiraj