U sklopu ovogodišnje sezone kazališta Ulysses u srijedu navečer je na Velikom Brijunu izvedena premijera predstave “Dnevnik jednog luđaka” u kojoj je Nikolaj Vasiljeć Gogolj dao jedan od najranijih detaljnih prikaza shizofrenije.

Riječ je o jednosatnom komornom spektaklu koji kroz glazbu, video i dramsku izvedbu istražuje izvitoperenu percepciju svijeta jednog činovnika kojeg društvo marginalizira i otpisuje kao nepoželjnog.

Produkciju potpisuje nezavisni Moving Music Theatre iz Bitole u Makedoniji. Predstava će u gostovati u Zagrebu početkom listopada.

“Dnevnik jednog luđaka” Nikolaja Vasiljeća Gogolja jedan je od najranijih detaljnih prikaza shizofrenije, nastao puno prije nego je bolest dobila svoje mjesto i ime u medicini.

Gogoljeva pripovijetka ne analizira bolest u medicinskom smislu, već propituje društvo u kojem pojedinac pokušava pronaći smisao vlastitog postojanja, društvenog položaja i identiteta uopće.

Druga redovna izvedba monoopere na programu je sutra.

Komentiraj

FOTO:Dusko Marusic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.