Brigadni general Miroslav Kovač novi je zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO), a službena primopredaja dužnosti između dosadašnjeg zapovjednika HRZ-a i PZO-a, general bojnika Dražena Ščurija i novoimenovanog zapovjednika, brigadnog generala Kovača, održana je u četvrtak u vojarni „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu.

Primopredaji su uz ministra obrane Josipa Buljevića, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH generala zbora Dragu Lovrića i glavnog inspektora obrane general pukovnika Mirka Šundova, nazočili i zapovjednici grana te drugi pripadnici HRZ i PZO-a, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH).

Ministar obrane Buljević istaknuo je kako vjeruje da će general Kovač svojim iskustvom i stručnošću dati novi zamah u razvoju sposobnosti ove grane Oružanih snaga RH.

„U Ministarstvu obrane i u meni osobno imat ćete čvrstu potporu u ostvarivanju svih zadaća HRZ i PZO-a“, zaključio je ministar, te dodao kako je zajednička zadaća svih izgrađivati sustav koji će biti čvrst jamac stabilnosti i sigurnosti Republike Hrvatske.

Ministar Buljević zahvalio je u ime predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Kolinde Grabar Kitarović i u svoje osobno ime generalu Ščuriju na svemu što je učinio za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo te mu poželio uspjeh u budućem radu.

General Lovrić rekao je kako je HRZ i PZO uvijek spreman reagirati i obraniti hrvatski zračni prostor i Republiku Hrvatsku.

„HRZ djeluje unutar NATO struktura i uvijek je spreman pomoći i civilnim institucijama. Izuzetno sam ponosan jer imamo malo, ali efikasno zrakoplovstvo“, naglasio je general Lovrić.

General bojnik Dražen Ščuri nakon primopredaje istaknuo je kako je HRZ i PZO prepoznata grana koja pridonosi sigurnosti zemlje. Zahvalio je svima na dosadašnjoj suradnji, a generalu Kovaču poželio puno uspjeha u budućem radu.

Brigadni general Miroslav Kovač zahvalio je na ukazanom povjerenju i imenovanju na ovu odgovornu dužnost. „Čast mi je što ću voditi ovu vrlo zahtjevnu granu i trudit ću se da ona što bolje i efikasnije funkcionira“, rekao je.

Brigadni general Miroslav Kovač rođen je 1962. godine u Zadru. Od samih početaka Domovinskog rata obnašao je niz odgovornih i zahtjevnih dužnosti, od zapovjednika voda za bojno djelovanje, zamjenika zapovjednika eskadrile, zapovjednika eskadrile do načelnika stožera i potom zapovjednika 93. zrakoplovne baze. Tijekom Domovinskog rata sudjelovao je u akcijama Maslenica, Skok 1 i Skok 2, Zima 94, Ljeto 95, Oluja, Maestral i Južni potez, a za svoja postignuća general Kovač odlikovan je medaljama „Oluja“, „Ljeto 95“ i „Iznimni pothvat“ te Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti i Redom hrvatskog trolista.

Za svoj rad višestruko je pohvaljivan i nagrađivan. Ratnu školu „Ban Josip Jelačić“ završio je 2005., a u čin brigadnog generala promaknut je 1. lipnja 2014. godine.

Na dužnost zapovjednika HRZ-a i PZO-a general Kovač dolazi s dužnosti Načelnika stožera – zamjenika zapovjednika HRZ i PZO-a, navode iz  MORH-a

Komentiraj

FOTO:Davor Javorovic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.