U šumi Brezovici nedaleko Siska, kod spomenika Sisačkom partizanskom odredu, radu akademskog kipara Želimira Janeša, u nazočnosti brojnih državnih i diplomatskih izaslanstava, bez mnogih gostiju, svečano je obilježen Dan antifašističke borbe.

Na poziv organizatora obilježavanja, Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) RH, ove su godine izaslanstva uz spomenik položila po cvijet, koji im je pripremio organizator, a zamoljeni su da sredstva za vijence uplate za obnovu spomenika.

Na ovom je mjestu prije 76 godina osnovana prva antifašistička postrojba u Hrvatskoj pod vodstvom Vlade Janića Cape, podsjetio je u svom govoru izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, istarski župan Valter Flego.

Zbog toga, dodao je, na tom mjestu stoji s ponosom i zahvalnošću prvim antifašistima.

“Vođen idealima slobode, jednakosti i socijalne pravde narodnooslobodilački pokret razvio se u Hrvatskoj kao nigdje u Europi. Baš zbog toga valja se iznova sjetiti da je put do slobodne i neovisne europske Hrvatske bio dug, mučan i težak, te da je za sobom ostavio tisuće i tisuće poginulih. A posebno sam ponosan što su u sastavu Sisačkog partizanskog odreda djelovala i dva Istranina”, rekao je Flego.

Također je spomenuo kako borba koja je počela 1941. godine, svoje korijene ima u pobuni istarskih seljaka, koji su još 1921. godine ustali protiv fašističkog terora.

Slijedio je pokret labinskih rudara poznat kao Labinska Republika, koji se smatra prvim svjetskim antifašističkim ustankom, rekao je dodavši kako se antifašizam u Istri živi svaki dan, neukaljan i duboko ukorijenjen u istarsko tlo.

Župan Flego apelirao je da se nikad ne smije dopustiti omalovažavanje antifašizma, te da se povijesna istina mora prenositi na mlade.

Dodao je kako su temelji hrvatske države postavljeni u vihoru Drugoga svjetskoga rata, a te su vrijednosti potvrđene u Domovinskom ratu. Braneći antifašizam, mi branimo demokraciju, zaključio je Flego.

Gradonačelnica Ikić Baniček: Ne može se biti antifašist prema potrebi, ili si antifašist ili si fašist !

Sisačka gradonačelnica Kristina ikić Baniček u obraćanju okupljenima rekla je da je sve donedavno deklariranje kao antifašista bilo je deplasirano, jer se to podrazumijevalo.

Ali, ustvrdila je,  to ponovo treba javno govoriti u školi i na radnome mjestu, jer su se pojavile sile koje ne misle tako.

“Što više, među nama su se pojavili neki koji javno zatiru svjetlu tradiciju antifašizma  svojim relativiziranjem ustaških zločina, te tako baciti ljagu na Hrvatsku. Što više, glavni falsifikatori i krivotvoritelji povijesti danas se nagrađuju. Ne može se biti antifašist prema potrebi, ili si antifašist ili si fašist”, rekla je u svome govoru Ikić Baniček.

Predsjednik SABA RH Franjo Habulin rekao je kako se povijesne istine moraju prenositi na mlade, uz istodobnu borbu protiv njenog falsificiranja.

Svečanosti je kao izaslanik predsjednika Vlade RH bio nazočan ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, a kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Jasen Mesić.

Ministar Božinović: Živimo u demokratskom hrvatskom društvu

Iako je protokolom svečanosti bilo predviđeno da govori na svečanosti, ministar Božinović je samo novinarima uoči svečanosti dao izjavu.

“Hrvatska se država temelji na antifašističkim vrijednostima, kao što je temelj suvremene samostalne Republike Hrvatske Domovinski rat. Hrvatska se u Drugom svjetskom ratu našla na strani pobjednika i te vrijednosti danas baštinimo”, rekao je Božinović.

Na pitanje novinara je li danas potrebna borba protiv fašizma, ministar Božinović istaknuo je kako danas u Hrvatskoj nema fašizma, a, dodao je,  ukoliko ga ima u marginalnim pojavama, kao i svugdje u svijetu, tome se treba suprotstaviti.

“Mi živimo u demokratskom društvu koje korača prema novom razdoblju, u kojem oslonac na sve ono što nam donosi novo doba mora biti naš vodič u budućnost”, dodao je Božinović.

U prigodnom glazbenom programu sudjelovali su operna pjevačica Barbara Othman i Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga RH.

Komentiraj