Britanska premijerka Theresa May ima odobrenje pokrenuti postupak izlaska zemlje iz Europske unije i započeti dvogodišnje pregovore koji će odrediti budućnost Velike Britanije i Europe, javlja u utorak Reuters.

May, imenovana premijerkom ubrzo nakon izglasavanja Brexita na referendumu, suočila se s pokušajima oba doma parlamenta da unesu promjene u zakon koji joj daje pravo pokretanja razdruživanja.

Nakon što su oba doma podržala “zakon o Brexitu” i nakon simboličke potpore kraljice Elizabete koja se očekuje u narednih nekoliko dana, May ima pravo započeti pregovore koji bi se za Britaniju mogli pokazati najsloženiji od Drugog svjetskog rata.

No, osim što je kazala da će službeni postupak razdruživanja započeti ovaj mjesec, May tek treba reći kada će se to točno dogoditi i time okončati devetomjesečna nagađanja kako će vlada pristupiti nepoznanici zvanoj “izlazak iz EU-a”.

“Biti će to jedan od ključnih momenata za cijelu zemlju, nakon što krenemo kovati novi odnos s Europom i određivati našu novu ulogu u svijetu”, kazala je May.

Premijerka se nada da će u pregovorima postići svoj cilj: održati veze s 27 članica što je tješnje moguće, ali istovremeno zadovoljiti euroskeptike u svojoj konzervativnoj stranci.

Sada su zastupnici donjeg doma odbacili oba pokušaja, a tim je odlukama preskočena još jedna prepreka prema aktiviranju Članka 50 Lisabonskog ugovora.

May je obećala pokrenuti pregovore s EU-om do kraja ožujka.

Sada bi nacrt zakona o Brexitu trebao ponovno biti vraćen u gornji dom na odobravanje.

Britanski ministar zadužen za Brexit David Davis poručio je ranije britanskim zastupnicima u donjem domu da usvoje zakon o izlasku iz EU-a bez dodatnih uvjeta tako da vlada može što prije pokrenuti pregovore o izlasku.

Davis je pozvao parlament da usvoji zakon bez amandmana unesenih u Domu Lordova.

Komentiraj