Britanski parlament razmotrit će peticiju, koju je potpisalo više od četiri milijuna ljudi, kojom se traži organizacija drugog referenduma o članstvu u Europskoj uniji, ali neće o tome donijeti nikakvu odluku.

Rasprava će se održati 5. rujna.

Otkako su Britanci s 52 posto prema 48 glasovali za izlazak iz EU-a, mnogi, uključujući neke zastupnike, traže da se referendum ponovi.

No Theresa May, koja će zamijeniti premijera Davida Camerona, isključuje tu mogućnost, ističući da “Brexit znači Brexit”.

Organizatori peticije smatraju da bi vlada trebala organizirati novi referendum jer je potpora izlasku iz EU-a bila manja od 60 posto, a odziv birača manji od 75 posto.

Rasprava u parlamentu ne znači da će se promijeniti zakon niti da će Donji dom donijeti odluku treba li ili ne ponoviti referendum, objašnjava parlamentarni odbor za peticije.

Napominje također da je sada prekasno za promjenu pravila o referendumu, što traži peticija.

Parlament mora razmotriti sve peticije koje prikupe više od 100.000 potpisa.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.