Više od 300 britanskih poslovnih ljudi pozvalo je u ponedjeljak, u otvorenom pismu objavljenom u Daily Telegraphu, na izlazak Velike Britanije iz Europske unije jer predviđaju bolji rast tvrtki izvan okrilja Bruxellesa.

“Izvan EU britanska poduzeća će biti slobodna brže rasti, proširiti se na nova tržišta i otvoriti više radnih mjesta. Vrijeme je da glasamo za odlazak i preuzmemo sudbinu u svoje ruke”, napisali su potpisnici u tom pismu objavljenom manje od mjesec dana prije referenduma 23. lipnja o zadržavanju ili ne njihove zemlje u EU.

Među potpisicima, koji su parafirali poruku u svoje osobno ime, a ne ime tvrtke, nalazi se predsjednik lanca pubova Wetherspoon, Tim Martin i izvršna direktorica Action Expressa, Elaine Harriers.

Među potpisnicima je i nekoliko čelnika velikih poduzeća poput bivšeg predsjednika British American Tobaccoa, Patricka Sheehyja i utemeljitelja lanca higijenskih proizvoda Superdrag, Petera Goldsteina.

Oni su istaknuli svjetsku dimenziju gospodarstva Velike Britanije, članice kluba bogatih zemalja G7, izvor inovacija i temelj korištenja engleskog jezika kao prvog poslovnog jezika.

“Mislimo da je kompetitivnost Velike Britanije ograničena pripadnošću neuspjeloj EU”, objašnjavaju ti dužnosnici koji upozoravaju na nesnosnu birokraciju Bruxellesa za 5,4 milijuna britanskih poduzeća, dok samo manji njih konkretno trguje s EU.

Ovo pismo objavljeno je nekoliko dana nakon dviju intervencija u raspravi oko Brexita, koje idu u korist zadržavanja u EU, i to Engleske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji su predvidjeli da bi odluka o napuštanju europskog broda mogla u slučaju pesimističnog scenarija povući Veliku Britaniju u recesiju.

“Napuštanje EU predstavlja jednosmjernu kartu naše zemlje u siromaštvo”, upozorio je u ponedjeljak i ministar financija konzervativac George Osborne, veliki pristalica ostanka u EU, poput premijera Davida Camerona i laburističke oporbe.

Komentiraj