Američki veleposlanik u Sloveniji Brent Hartley očekuje da će slovenske vlasti pozvati Vladimira Putina da poštuje suverenitet Ukrajine, kad krajem srpnja dođe u Sloveniju na poziv predsjednika Boruta Pahora.

“Nadamo se da će Slovenija kao članica Europske unije i NATO saveza iskoristiti tu priliku da Putinu kaže kako su njegovi postupci u Ukrajini u suprotnosti s međunarodnim pravom i da treba poštovati suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine”, kazao je američki veleposlanik u razgovoru za ljubljanski dnevnik “Žurnal”.

Odluku o pozivu Putinu Slovenija je donijela samostalno, što je njeno suvereno pravo i SAD u to nisu bile uključene, ali ih zanima kako će se taj posjet odvijati, dodao je američki diplomat koji je u Sloveniji preuzeo dužnost prije godinu dana.

“Zabrinuti smo zbog ponašanja Rusije u Europi, osobito Ukrajini, te ruskih provokacija u području Baltika i uz granicu s Poljskom”, kazao je Hartly.
Slovenski predsjednik Pahor dogovorio je s ruskim predsjednikom njegov dolazak u Sloveniju 30. srpnja, kad se na planini Vršič obilježava 100. obljetnica pogibije velikog broja ruskih zarobljenika iz Prvog svjetskog rata koje su austrijske vlasti tjerale da u teškim zimskim uvjetima grade gorsku cestu.
Pahor je u ponedjeljak  u govoru slovenskim vojnicima na proslavi njihova praznika među ostalim rekao kako je Putinov posjet dobra prilika za dijalog, o čemu postoji opći konsenzus u Sloveniji.

Međutim, povod posjetu je iskazivanje pijeteta prema žrtvama ratova i stradanja, i taj poziv Putinu nikako ne najavljuje promjenu slovenske vanjskopolitičke i sigurnosne politike jer je ona vezana za Europsku uniju i NATO savez, kazao je.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.