Brazilsko pravosuđe ponovo je u srijedu odgodilo odluku o ulasku bivšeg predsjednika Luiza Inacia Lule da Silva u fantomsku vladu predsjednice Dilme Rousseff, koju je trebao spasiti od opoziva.

Odlukom većine sud je odlučio odgoditi odluku i analizirati žalbe predane sudu o toj aferi, izjavio je predsjednik najvišeg suda Ricardo Lewandowski.

Visoki suci trebali su se izjasniti o zakonitosti Lulina imenovanja na mjesto predstojnika ureda (gotovo premijera) Dilme Rousseff 16. ožujka dok mu je prijetila zatvorska kazna prema odluci suca Sergia Mora.

Sudac Moro sumnjiči Lulu za korupciju u sklopu skandala Petrobras, državne naftne kompanije, a imenovanje bi bivšem predsjedniku omogućilo imunitet od sudskog progona.

Odgađanje odluke o Lulinoj sudbini događa se dok traje postupak opoziva predsjednice Rousseff koja će u četvrtak otputovati u New York kako bi u sjedištu UN-a potpisala sporazum o klimatskim promjenama i moguće iskoristila svjetsku organizaciju da učvrsti svoj položaj.

Donji dom brazilskog parlamenta u nedjelju je potrebnom dvotrećinskom većinom podržao opoziv predsjednice, a o tome bi trebao glasati i Senat (gornji dom).

Postupak opoziva Dilme Rouseff pokrenut je nakon optužbi da je prikrivala razmjere proračunskog deficita tijekom kampanje za ponovni izbor krajem 2014. godine.Trenutačno Roussef uživa potporu samo 10 posto Brazilaca, a u prilog joj ne ide ni gospodarska kriza, najteža s kojom je suočen Brazil u zadnjih nekoliko desetljeća.

Izvori brazilske vlade navode da bi nakon potpisivanja sporazuma o klimi predsjednica  trebala otputovati natrag u domovinu.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.