Brazilski je Senat u srijedu podržao postupak o opozivu suspendirane predsjednice Dilme Rousseff, koja je optužena za kršenje fiskalnihzakona i malverzacija s državnim novcem.

Nakon maratonske debate, koja je završila u noći sa utorka na srijedu, Senat je uvjerljivo glasovao za nastavak opoziva.Senat je glasovao 59:21 za postupak opoziva, a cijeli bi proces trebao završiti do kraja mjeseca, piše BBC.

Senat je suspendirao Rousseff 12. svibnja zbog malverzacija s državnim novcem, a brazilska je predsjednica tada poručila kkao je to bila uobičajena praksa i u prijašnjim administracijama. Rousseff je optužeba da je trošila novac bez dopuštenja Kongresa te uzimala nedopuštene zajmove iz državnih banaka kako bi ‘pojačala’ državni budžet uoči izbora 2014. godine, na kojima je ponovno izabrana za predsjednicu.

Njeni saveznici u Radničkoj stranci istaknuli su kako je velik broj članova brazilskog Kongresa, koji ju optužuju, i sam uključen u afere s korupcijom. Ako Rousseff bude proglašena krivom, predsjedničku dužnost nastavit će obavljati Michel Temer sve do novih izbora 2018. godine. Rousseff je Temera optužila da stoji iza političkog udara protiva nje.

Komentiraj

FOTO:EPA/Cadu Gomes
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.