HSS-ov saborski zastupnik Branko Hrg procjenio je u četvrtak da će, odbije li Vlada ponudu tvrtke Visia Croatica za njegovo preuzimanje Imunološki zavod (IZ), vjerojatno otići u stečaj, a onda, poručio je, “ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak mora otići u zatvor”.

Imunološki zavod će, vjerojatno, nakon današnje Vladine odluke, otići u stečaj, a ako se to dogodi, onda ministar Vrdoljak mora ići u zatvor, jer se ovdje radi o očiglednom lopovluku i namještaljkama, izjavio je Hrg na konferenciji za novinare šest oporbenih stranaka: HDZ-a, HSS-a, HDSSB-a, HSP-AS-a, Reformista i Novog vala.

Hrg kaže da nema pravog obrazloženja zašto se odbija ponuda Visie, ali da se neslužbeno čuje kako se s prijedlogom DUUDI-ja nije složio Vrdoljak.

“Očito je da je neki interes u pitanju”, smatra Hrg pitajući se zašto premijer Zoran Milanović prihvaća HNS-ov pritisak?

I HDZ-ov zastupnik akademik Željko Reiner drži kako je potpuno izvjesno da će 1. rujna, ako Vlada donese navedenu odluku, Imunološki zavod otići u stečaj i onda vjerojatno biti prodan za “sitan novac nekome kome je od početka namjenjen”.

  • Hrg kaže da nema pravog obrazloženja zašto se odbija ponuda Visie, ali da se neslužbeno čuje kako se s prijedlogom DUUDI-ja nije složio Vrdoljak.

“To će biti nenadoknadiva šteta”, naglasio je Reiner, podsjetivši da je Imunološki zavod tvrtka od nacionalnog interesa kakvu nemaju ni daleko bogatije zemlje od Hrvatske i da ju je trebalo čuvati.

Umjesto da čuvamo Imunološki zavod događa se nešto sramotno – na raspisani natječaj javlja se zainteresirani subjekt koji je ispunio sve formalne uvjete, a onda Vlada sve to zanemari. Očito je da ne želi prodati tom ponuđaču, nego vjerojatno nekome koga od početka ima u pričuvi, ocijenio je..

Nakon skandala s privatizacijom Croatia Osiguranja, istraživanjima u Jadranu, sada imamo i treći skandal koji je potpuno bjelodan, poručuje HDZ-ov zastupnik, akademik Reiner.

I HDSSB-ov zastupnik Boro Grububišić kaže da Vlada vjerojatno zna kome će prodati Imunološki.

“Vidjet ćemo kome, sve to zaslužuje ne samo ostavke, nego i istražni i kazneni progon”, poručuje Grubišić kojem je zanimljiva i činjenica da je Vladi trebalo tri mjeseca da donese negativnu odluku o jedinom ponuđaču za Imunološki.

Iz Vladine odluke potpuno je jasno nepovjerenje prema građanskom dioničarstvu i hrvatskim građanima koji su željeli sudjelovati u preuzimanju Imunološkog, kazao je HDSSB-ov zastupnik.

Ivan Šimunović (HSP-AS), Jakša Baloević (Novi val) i reforimist Petar Baranović suglasni su da će nakon stečaja, prodaja Imunoškog zavoda biti bagatelna.

Davanje prednosti strateškom partneru, u odnosu na građansko partnerstvo, je dvojbeno, posebno s obzirom na iskustva oko Ine i Plive, kaže Baranović.

Bisere hrvatske proizvodnje bacili smo pod noge, dodao je Baranovi, a sudbinu sličnu Imunološkom zavodu predvidio je i Brodarskom institutu iz Zagreba.

Milanovićevoj Vladi je poručio da nađe ozbiljne ljude i počne ozbiljno upravljati državnom imovinom.

“Ovo što se događa je sramota i blamaža”, zaključio je Baranović.

Komentiraj

FOTO: Patrik Macek/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.