Šator koji je 555 dana stajao ispred Ministarstva branitelja danas je ipak dopremljen u Vukovar, unatoč protivljenju mnogih branitelja. Kako piše Glas Slavonije, šator je osvanuo u krugu vukovarske vojarne, gdje se nalazi i Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar.

Ravnatelj Memorijalnog centra Zoran Šangut, vukovarski branitelj i bivši logoraš, upitan za dopremu šatora, kratko je rekao samo kako je konačna odluka o tom pitanju “u ingerenciji Ministarstva branitelja i Upravnog vijeća” Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar.

“Moj stav oko takvih pitanja je neutralan”, kratko je zaključio.

Ratni zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković- Mladi Jastreb bio je rječitiji.

“To je nedopustivo, to je degradacija Vukovara. Što šator ima s Vukovarom? Taj šator Vukovaru ne znači ništa, ni Hrvatskoj”, rekao je Borković.

Dodao je da su ga ovih dana “ogorčeno ljudi zvali, i branitelji i zapovjednici iz Vukovara” govoreći mu neka ne dopusti da se šator iz Savske 66 premjesti u Vukovar.

“Ne znam kome je palo na pamet da tom šatoru bude mjesto u Vukovaru, u Memorijalnom centru Domovinskog rata. To je nevjerojatno”, kazao je Borković.

“To je nagrđivanje svetinje. Vukovar je temelj države, a ne da se na taj način pojedinci odnose prema temeljnim vrijednostima stvaranja Hrvatske”, dodao je.

Protiv i drugi istaknuti branitelji Vukovara

I predsjednik Udruge “Vukovar ’91.” Ivan Kovačić smatra da demontiranom šatoru iz Savske nije mjesto u Vukovaru.

“Osobno sam na stavu da tome u Vukovaru nije mjesto jer nema nikakve veze s Domovinskim ratom, kojim se, ne samo u Vukovaru nego i u cijeloj Hrvatskoj, bavi Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar”, rekao je Kovačić, i ponovio da “šator iz Savske ulice u Zagrebu nema veze s ratom, a ako ima neki rat, onda je to bio rat između branitelja i resornog ministarstva”. Kaže da “ima i drugih vukovarskih branitelja koji negoduju” i da mu nije jasno odakle uopće ideja da se šator premjesti u Memorijalni centar Vukovar.

Nezadovoljan je i predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) Danijel Rehak.

“Neka nam iz Zagreba pošalju deset milijuna eura pa da otvorimo tvrtke i zaposlimo Vukovarce, da nam mladi ne odlaze iz našeg grada. Nama šatori nisu potrebni”, naveo je Rehak. S. Butigan

Komentiraj

FOTO:Davor Javorovic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.