Iako je platforma MOST-a na izborima osvojila velik broj mandata, Božo Petrov zastupnike izabrane pod imenom MOST-a ne namjerava uključiti u stranku, niti je na bilo koji način širiti ili reorganizirati. Kaže da neće ostati u politici, nego će se vratiti psihijatriji, a prognozira si odlazak koji će biti munjevit jednako kao što je bio i politički uspon.

“Pravimo bazen s dva-tri kanidata po resorima koje bi trebali voditi. Taj bazen ljudi ići će na usuglašavanje prema Domoljubnoj koaliciji i Tihomiru Oreškoviću. Imena i prezimena nismo fiksirali, ali moraju biti stručna. Oko koga će se suglasiti Domoljubna koalicija i g. Orešković manje nam je važno od toga da se provedu reforme”, rekao je Petrov na pitanje kako idu pregovori s Domoljubnom koalicijom, piše portal Jutarnji.

Na temu o tome kako se sada barata informacijom da Ivan Lovrinović i Juro Martinović žele biti ministri, Petrov je kazao: “Postoji mogućnost da naši zastupnici budu u Saboru. Definitivna odluka će se donijeti na zajedničkom tijelu idući tjedan”.

 

Na pitanje o tome da li je bolje za Most da njihovi zastupnici budu u Saboru ili da participiraju u izvršnoj vlasti kazao je: “Postoje dobre i loše strane jednog i drugog. Ako svi saborski zastupnici budu u Saboru, šaljemo jasnu poruku da nismo, kako smo sve vrijeme i govorili, foteljaši i da nismo ušli u sve ovo da bi točno određene osobe postale ministri, potpredsjednici i raspredile se po drugim funkcijama. Nama su važne reforme. S druge strane, Most je okupio niz stručnjaka za koje sam uvjeren da mogu iznimno kvalitetno voditi ministarstva, provoditi reforme i, ono najbitnije, podignuti efikasnost javnog sektora i javne uprave”.

 

 

Zašto velik interes za Ministarstvo unutarnjih poslova i tajne službe?

“Imamo jednak interes za svih šest ministarstava. A priču oko MUP-a nismo potencirali mi, nego drugi. Razlog je vjerojatno opći stav da pripada HDZ-u ili da su za njega zainteresirani, a iz toga su slijedila brojna novinarska pitanja hoćemo li inzistirati na MUP-u, hoćemo li ga zadržati. Da su me pitali za bilo koje drugo ministarstvo, jednako bih odgovarao. Dojam o velikom intersu za MUP proizvod je medijskog interesa. Međutim, ne bježimo od toga da želimo hrabru i neovisnu osobu na čelu MUP-a jer smatramo da se borba protiv korupcije i kriminala mora nastaviti”., rekao je za Jutarnji.

Na pitanje o tome što bi reformirali u MUP-u, Petrov odgovara: “U odnosu na sve reforme, a ne samo MUP, napravit ćemo pet ključnih točaka koje će stajati u reformskom sporazumu. Tražit ćemo da to isto napravi i druga strana. Potpisnik reformskog sporazuma moraju biti Most, Domoljubna koalicija i g. Orešković. Očekujem da će se to dogoditi prije formiranja Vlade. U ovom času ne bih izlazio s tih pet točaka jer ćemo se, uz kadrove, morati usuglasiti i oko njih”.

 

Na temu prisluškivanja i praćenja Petrov je kazao: “Izrazio sam svoje sumnje mnogo ranije. Jasno mi je da će se, u trenutku kada izgovorite, zloupotreba negirati, a kada uđete u sustav, u njemu neće biti dokaza. Na kraju ispadate smiješni uvjeravajući druge u ono za što ste uvjereni da je istina. Zato neću dalje raspravljati o svom slučaju. Smatram da MUP trebaju voditi čestite i odogovorne osobe. Oni su pozvani reći istinu o tome što se događa. Ako to nisu spremni, postoje druge institucije koje su iznad njih. Očekujem da se sve razriješi”.

 

 

O radu u osnovnoj struci dodao je: “Već dvije i pol godine ne radim u bolnici. Ako mi je ičega žao, to je struka i nadam se da ću joj se vratiti. Sada za nju nemam vremena. Ako želite pošteno raditi, morate se posvetiti samo jednom poslu. Kada sam preuzeo posao gradonačelnika Metkovića, više nisam mogao raditi u kliničkoj bolnici. Imao sam samo mali angažman, doslovce 45 minuta tjedno, na pregledima za vozačke i dozvole za nošenje oružja. To i ne mogu nazvati radom u struci jer je riječ o kratkim psihijatrijskim procjenama, a to nije onaj lijepi i zahtjevni posao u struci”.

 

 

 

 

 

 

 

Komentiraj

FOTO:Grgur Zucko/PIXSELL
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.