Čelnik MOST-a nezavisnih lista Božo Petrov potvrdio je u ponedjeljak u razgovoru za RTL Danas kako se čuo sa obje koalicije. Ponovio je kako MOST neće s nikim koalirati.

“Već smo stoput rekli, ponovit ćemo ponovo, MOST neće ni s kim koalirati, naša riječ je za nas svetinja. Budući da su ljudi izvarani svih ovih godina, potvrdili smo to javnobilježničkim ugovorom”, rekao je Petrov dodajući da reforme koje traže mogu osigurati kontroliranjem većine u Saboru.

“U slučaju da bilo koja od tih strana na kraju pristane na naše uvjete i ne ispuni ih, ići će izglasavanje nepovjerenja Vladi jer je na kraju jeftinije napraviti nove izbore nego trpjeti još jednu nesposobnu Vladu četiri godine”, zaključuje Petrov.

“Zahtijevamo da saborski zastupnici budu ocijenjeni po učinku po kojem su radili, tako da u početku budu svedeni na 9.999 kuna, a nakon toga ako se pokaže da su u godinu dana nešto i napravili, da im se može i povisiti plaća. To je način na koji mi trebamo funkcionirati, po učinku”, odgovorio je na pitanje hoće li se saborski zastupnici Mosta odreći dijela plaće, kao što je on sebi smanjio plaću kao gradonačelnik Metkovića.

Petrov je rekao i da nije razočaran što u Metkoviću nije pobijedio i da razumije ljude koji “nažalost još uvijek vjeruju većim strankama, jer smatraju da će one ipak proizvesti neki veliki učinak”. Rekao je da će ostai gradonačelnik Metkovića jer su u Mostu definirali da se mogu istovremeno obavljati dužnost zastupnika i gradonačelnika

“Otkazi za političke uhljebe”

Petrov je za NovuTV rekao kako ga nije iznenadio broj mandata koji je MOST dobio na jučerašnjim parlamentarnim izborima. “Mi smo 10 dana prije samih izbora govorili da imamo 15 mandata, to što drugi nisu vjerovali njihov je problem”, objašnjava Petrov.

Prva reforma koju će predložiti je reforma u javnoj upravi. “To je prvo definiranje kriterija po kojem će se zapošljvati i u kojim će se uvoditi profesionalni menadžemnt. To je nešto što je saborska zatsupnica gospođa Dalić predložila pa su je i HDZ i SDP prije pola godine odbili. To je naprimjer jedna od prvih mjera koja se može napraviti odmah”, ističe Petrov i kaže kako to ne znači definiranje manjih plaća, već definiranje plaća po njihovoj učinkovitosti.

Na pitanje da li bi outsourcing bio prihvatljiv odgovara: “Država danas ima toliko zaposlenih u javnom sektoru da joj ne treba outsourcing, nego možda osim prekvalifikacije vjerojatno će biti otkazi, ali za one političke uhljebe, kako mi kažemo, političke funkcije.”

Petrov vjeruje kako će već ovog tjedna započeti pregovori s lijevom i desnom koalicijom.

Kazao je kako su svojim građanima prvo dužni osigurati prvenstveno da se provedu reforme, to je prva faza. “A nakon toga što će oni u tom razgovoru, u tom dijalogu još ponuditi, hoće li oni ostaviti prostora, hoće li oni nama dati na upravljanje kompletnu vladu to je već drugi par…”, objašnjava.

Petrov ističe kako ne bježi od odgovornosti, dodaje kako jedino žele napraviti reforme, zbog čega su se i upustili u ovu priču.

Na pitanje je li spreman obnašati funkciju potpredsjednika Vlade ako mu to Milanović ili Karamarko ponude, gradonačelnik Metkovića kaže kako će vidjeti. “Ja bih volio pričekati razgovore koji će se obaviti, vidjeti kroz taj dijalog što je ono na što su oni spremni i što oni s druge strane nude kao mogućnost bilo kakvog nastavka razgovora”, kaže Petrov.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u predizbornoj kampanji je rekao kako mu ne trebaju ‘mostovi i mostići’, a Petrov kaže kako se radilo o predizbornom cirkusu. “Nama je to malo teško za prihvatiti, ali koliko vidim to je u političkom svijetu jednostavno na takav način prihvaćeno, mi taj dio ne zamjeramo, taj nas dio neće omesti da pristupimo jednoj i drugoj strani sasvim jednako jer u pitanju nije naš ego ili naš imidž. U pitanju su građani”, ističe.

Na pitanje je li svjestan da odugovlačenje može dovesti do raspisivanja prijevremenih izbora, Petrov kaže kako je prošao samo jedan dan od izbora. “Mi ne odugovlačimo. Već smo rekli kako ćemo ovaj tjedan započeti s razgovorima”, kaže Petrov i dodaje kako vjeruje da bi kroz 15 dana sve trebalo biti gotovo. “Mi ćemo to vjerojatno završiti i na prvom sastanku”, poručuje.

Upitan hoće li se prvo sastati s Milanovićem ili Karamarkom, kaže kako još uvijek nisu definirali satnicu. Hoće li vrijeme sastanka, odnosno s kime će se prvim sastati, biti poruka kaže kako je to pomalo trivijalno. “Zaista, meni je sasvim svejedno hoće li u 9 sati biti jedna stranka, a u 11 sati druga stranka.”

Komentiraj