Gost emisije Nedjeljom u dva je Božo Petrov, predsjednik Sabora. Pregovori s HDZ-om, sastav Vlade te pokušaj vraćanja digniteta Saboru neka su od tema emisije.

Odgovarajući na pitanje je li istina da je u svojim ranijim izjavama prijetio izlaskom Mosta iz Vlade, Petrov je kazao: “Logično je da nećete biti s tim partnerom ako se ne drži dogovora.”

Ponovio je svoj stav kako mu je neprihvatljivo da je Sabor prazan dok zastupnici primaju 16 tisuća kuna plaću. “Od početka se zalažemo da zastupnici ipak cijene mjesto na koje dolaze raditi”, kazao je predsjednik Sabora. “Toga u privatnom sektoru nema”, dodao je i istaknuo da je dogovoreno da zastupnici koji ne dolaze na posao budu kažnjeni s oko 1500 kuna mjesečno.

“Uvijek ću pokušati na miran način riješiti probleme. Ako sam dobio garanciju, možemo pokušati na takav način. Cilj je vratiti dignitet Saboru i da zastupnici dolaze na radno mjesto”, kaže Petrov. Kazao je i kako prepirke sa zastupnikom Živog zida Ivanom Pernarom ne doživljava kao nadmetanje u Saboru.

“Nisam doživio to kao nadmetanje između mene i Pernara. Drago mi je da je aktivan”, kazao je Petrov te istaknuo kako je važno da se ne krši Poslovnik. Nije želio komentirati navode da je potpredsjednik Sabora iz redova HDZ-a Milijan Brkić plagirao diplomski rad. “Preuzimam odgovornost za svoje, a ne za tuđe, za njega neka odgovoraju oni koji su ga na to mjesto i predložili”, rekao je Petrov.

“Ne tražite od nas sa samo 13 zastupnika da mijenjamo sve što je loše u ovoj državi”, poručio je.

Kazao je kako se nada da će smanjenje pristojbe za HRt dobesti do normalizacije stanja u toj instituciji. Naglasio je i kako HRT-u nedostaje kvalitetan kadar. “Imamo projekcije prema kojem se smanjenje pretplate za 20 posto ne bi odrazilo na kvalitetno poslovanje HRT-a”, rekao je predsjednik Sabora dodajući da se smanjenje pretplate neće odraziti na kvalitetu.

Nada se i kako će nova ministrica kulture Nina Obuljen kvbalitetno odraditi svoj posao. “Znam kakva je to užarena stolica”, naglasio je Petrov dodajući kako Hasanbegovića podržava u uvođenju reda u poslovanju i financiranju neprofitnih udruga, ali i da se u te promjene ušlo ‘prežestoko’.

“Ako bi bilo ispred Crkve na ulici, ne vidim problem. Unutar crkvenog prostora bila bi provokacija”, odgovorio je Petrov na pitanje Stankovića bi li mu smetačo da se gay pride održava ispred Crkve.

Komentiraj