Zapovjednici 204. vukovarske brigade za novog ministra hrvatskih branitelja predložili su Branka Borkovića – Mladog Jastreba. Ako premijer Tihomir Orešković prihvati prijedlog ratnih veterana, to bi moglo dovesti do nove afere u njegovoj Vladi. Naime, Branko Borković je krajem kolovoza 2015. pokrenuo internetsku peticiju kojom je od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka tražio da predlože izmjene zakona o Hrvatskoj vojsci kojima bi pozdrav “za dom spremni” postao službeni pozdrav. Predsjednica je inicijativu odbila te je označila neozbiljnom, neprihvatljivom i na razini provokacije, a inicijativu je odbio i HDZ.

“Koliko god se trudim proniknuti u problem starohrvatskog pozdrava ‘za dom spremni’, nemogu dokučiti što je u njemu neprimjereno i nedolično. Osobno smatram da bi ga regularno trebalo uvesti u službenu uporabu u oružane snage, otprilike bi se dogodilo isto što se dogodilo i s uvođenjem kune kao novca, raznorazni anti ovi ili oni bi vrištali par mjeseci a nakon toga bi našli nešto drugo što ih evocira na dane dok su njihovi preci (a i oni) tamanili hrvate. Braćo i sestre: ZA DOMSPREMNI !”, napisao je na Facebooku Mladi Jastreb.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li premijer Orešković u Vladu, nakon Zlatka Hasanabegovića, postaviti još jednog ministra koji veliča fašizam i fašističke pozdrave iz Drugog svjetskog rata. Borkovićeva ideja naišla je na odobravanje krajnje desnice, ali su je osudili gotovo svi ostali akteri na političkoj sceni. Međutim, svjedoci smo da nakon formiranja vlade HDZ i njegov predsjednik Tomislav Karamarko toleriraju ispade radikalne desnice koju su doveli na vlast u sklopu Domoljubne koalicije. Ako Borković postane ministar branitelja, vidjet će se hoće li ponovno aktualizirati svoj zahtjev za uvođenjem ustaškog pozdrava kao službenog pozdrava Hrvatske vojske. Borković iza sebe ima i epizodu o zlostavljanju životinja jer su 2013. godine na njegovoj farmi pronađene izgladnjele životinje, čiji je prizor zgrozio javnost, a Općinsko državno odvjetništvo u Ivanić Gradu podiglo je i optužnicu protiv njega zbog kaznenog djela ubijanja ili mučenja životinja. Međutim, Općinski sud u Ivanić Gradu ga je na kraju oslobodio. Nakon što su svog kanidadata predstavili vukovarski branitelji, premijer Orešković se u utorak trebao sastati s još nekim braniteljskim udrugama s kojima je trebao diskutirati o kandidatima za novog ministra branitelja. Međutim, sastanak koji se trebao održati u utorak odgođen je za srijedu, i to zato što svi sudionici do ponedjeljka još uvijek nisu potvrdili dolazak na sastanak s premijerom.

Komentiraj