Boris Jokić, bivši voditelj cjelovite kurikularne reforme, sudjelovao je u ponedjeljak na konferenciji u organizaciji Večernjega lista, “Hrvatsku kakvu trebamo”.

Jokić se dodirnuo teme hrvatskih škola, te istaknuo da su najveći problemi marginaliziranost i nizak društveni status učiteljstva i znanosti te činjenica da informatika nije obavezan predmet u osnovnoj školi. “Većina ili značajan broj škola ima i dalje azbestne krovove, dok se grade fontane i ceste koje ne vode nikamo”, rekao je.

Bivši voditelj dodaje da ipak postoji put naprijed i da bi se trebalo produljiti školovanje. Navodi kako je hrvatska zemlja koja ima najkraće školovanje u Europskoj uniji, te smatra da bi osnovna škola trebala trajati devet godina. “Tehnologiju ne treba odbacivati, već je uključivati u obrazovanje”, rekao je Jokić.

“Ova zemlja ima i potencijal, ima i snagu i znanje. Krajnje je vrijeme da se krene na novi put. Riječ kurikulum znači put. Možda je vrijeme da Hrvatska krene na taj novi put. Na tom putu treba biti otvoren, iskren, ali ključno je da treba biti složan i najbolje se putuje kada se putuje zajedno”, zaključio je Jokić.

Komentiraj