Hina/ Tomislav Pavlek

Konferenciju za novinare u petak je održao i Boris Jokić, koji je na čelu ekspertne skupine za provedbu kurikularne reforme.

“Za očekivati je da Ministarstvo zna razliku između ugovora i imenovanja. Molimo ministra opet da nas razriješi”, kazao je Jokić objašnjavajući kako od početka nisu imali pravo, niti su primali honorar, a nisu im pokrivani ni troškovi. “Nas troje smo se odrekli bilo kakve naknade”.

Ministar Predrag Šustar danas je Jokića i Ekspertnu skupinu prozvao zbog nepoštivanja rokova, a Jokić kaže kako neki ne žele dostaviti određene dokumente dok im se ne podmire troškovi.

“Današnja pressica ministra je uključivala materijale koje smo upravo mi pripremili, a uključuju kako bi to sve trebalo provesti. Zajednički smo donijeli odluku da bi nakon javne rasprave još neki nezavisni stručnjaci pogledali sve”, rekao je Jokić poručujući da bi se ovaj proces trebao prestati politizirati. “Ovo nije niti će ikada biti reforma bilo koje političke opcije. Ako se ovaj proces politizira, on gubi svoj smisao”, objasnio je.

“Danas su izrečene neke stvari, a nas sedmero smo građani, obični građani ove zemlje. Kada nas netko iz moći proziva, nas obične građane, možda ćemo si morati osigurati pravnu zaštitu”, kazao je Jokić.

Još je jednom ponovio kako Hrvatska može bolje. “Svima ćemo pomoći da se ovaj proces nastavi, iskustvom koji smo stekli svih ovih 16 mjeseci rada”, poručio je dodajući da se ne vraćaju kao voditelji u kurikularnu reformu.

“Mi se ne bavimo financijama, to je posao Ministarstva. Molim Ministarstvo da izađe s jasnim podacima o tome koliko se na ovu reformu potrošilo prošle i ove godine, ima li RH novca za to, i molio bih da se objasni građanima gdje je novac koji nije utrošen na kurikularnu reformu”, rekao je odgovarajući na novinarska pitanja i dodao da bi ministri i zastupnici trebali raditi ono za što su plaćeni.

Upitan o prosvjedu koji je organiziran za srijedu, Jokić kaže kako ne poziva ni na kakav prosvjed. “Naš cilj nije bio da se prosvjeduje. Ali, poštujemo misli svakog da je obrazovanje prioriter. Možda je ovo trenutak da su ljudi ispred politike”, poručio je.

Komentiraj